ABZ realiseert 210 miljoen euro omzet

DCIM100MEDIADJI_0132.JPG
DCIM100MEDIADJI_0132.JPG
Foto:

ABZ Diervoeding heeft een record omzet gerealiseerd in 2018 van ruim 210 miljoen euro.

Het volume mengvoeders is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2017. Een prima resultaat in een krimpende mengvoedermarkt in Nederland. Opvallend is de stijging van het aantal nieuwe leden/afnemers naar 1.748 en de sterke toename in maatwerkvoeders.

De coöperatie heeft zich de afgelopen jaren sterk ingezet om haar bedrijf aan te passen voor de productie van maatwerkvoeders. Hierdoor kon de opkomst van concepten als VLOG en EU28 voeders in 2018 voor melkvee en geiten vlot en klantvriendelijk in eigen beheer ingevuld worden. Daarnaast werd een nieuw procedé voor het verhogen van de hygiënestatus van ouderdierenvoeders op basis van hoogwaardige voedingszuren in gebruik genomen.

Het financieel resultaat bedroeg na belastingen ruim 1,5 miljoen euro. Een prima resultaat in een jaar waarin veel investeringen werden gemaakt om de fabrieken verder aan te passen op maatwerk en de receptuurkosten te verlagen.

Ledenraad en jaarvergadering

De jaarcijfers en resultaatbestemming werden door de Ledenraad goedgekeurd. Commissarissen Rens van Dobbenburgh uit Middelbeers en Alex Visch uit ‘t Harde waren aftredend en herkiesbaar. Zij werden door de Ledenraad herbenoemd. De Ledenraad benoemde Gerrit van den Berg uit Ane in verband met het aftreden van Niels Katier.

De Ledenraadsvergadering werd voorafgegaan door vier regionale bijeenkomsten waarin de leden geïnformeerd werden over de jaarcijfers en de actuele ontwikkelingen bij de coöperatie. Op de ledenbijeenkomsten gaf Team Agro NL een presentatie met als thema: ‘Een krachtige sectorpromotie door samen te werken aan gezamenlijke belangen’.

Afzetontwikkeling en overname GIJS varkens

Het totale gerealiseerde volume mengvoeders is nagenoeg gelijk gebleven en bedraagt zo’n 619.000 ton. De afzet van pluimveevoeders daalde met bijna 8 procent. De varkensvoederafzet liet een fraaie stijging zien van 3,5 procent. De afzet van voeders voor herkauwers steeg bijna 2 procent. De afzet in biologische voeders steeg met ruim 20 procent. De productie voor derden steeg met bijna 2.500 ton. De afzet grondstoffen daalde met 9 procent. De totale gerealiseerde afzet diervoeders (mengvoeders + productie derden + grondstoffen) bedroeg ruim 717.000 ton.

Medio 2018 werd het ABZ gegund om de afzet van GIJS varkens over te nemen en de samenwerking met het team van GIJS varkens op te starten. Het beste van twee wordt stap voor stap samengevoegd. GIJS varkens brengt een aantal mooie innovaties met zich mee waar al onze varkenshouders nu van kunnen profiteren.

Ledenontwikkeling

De coöperatie wist in 2018 113 nieuwe leden/afnemers aan zich te binden. Het ledenaantal steeg hierdoor van 1.654 naar 1.748.

Investeringen in maatwerkvoeders

ABZ Diervoeding heeft fabrieken in de vier belangrijkste regio’s van Nederland. In alle regio’s wordt een groot deel van de grondstoffen per schip aangevoerd. De coöperatie heeft voor de komende jaren een uitgebreid plan om de fabrieken aan te passen aan de veranderende vraag uit de markt. De vraag naar geconcentreerde voeders, op maat gemaakt voor de specifieke situatie op het boerenerf zorgt ervoor dat ABZ Diervoeding blijft investeren in techniek, flexibiliteit en automatisering. ‘Elke boer zijn eigen voer’ is daarbij één van de uitgangspunten.

In Stroobos wordt een vierde, flexibele perslijn geïnstalleerd. Tevens worden in Stroobos 12 grote gereed productcellen voor standaardvoeders gesplitst in 24 gereed productcellen voor maatwerkvoeders. In Eindhoven wordt een grote uitbreiding in gebruik genomen in opslag en dosering van premixen, mineralen en kleine componenten. De uitbreiding omvat 42 silo’s voor kleinere componenten en 8 silo’s voor grondstoffen. Kleine componenten kunnen hierdoor in pure vorm aangekocht, ontvangen en gedoseerd worden waardoor tegen de laagste prijs de hoogste kwaliteit kan worden aangekocht. Doordat het aandeel bijstort vanuit zakgoed aanzienlijk wordt teruggebracht, levert de investering een aanzienlijke arbeidsverlichting op. In Markelo wordt de vierde perslijn ook voorzien van een koeler met tussenbodem om snelle productomschakeling te kunnen realiseren. Daarnaast worden er twee perslijnen voorzien van een nieuwe installatie om vloeistoffen te coaten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen