BHN bezoekt Damen Dredging

Indrukwekkend, dat woord viel regelmatig tijdens de rondleiding over het terrein van Damen Dredging.

Een aantal leden van de Bedrijvenkring Hoevelaken-Nijkerk kende het bedrijf, dat baggerschepen bouwt, niet. Terwijl het toch al een lange geschiedenis in Nijkerk heeft. In de tweede helft van de jaren dertig vestigde het bedrijf zich in Nijkerk, onder de naam De Groot Nijkerk. Dat was in de periode, dat het IJsselmeer voor een deel werd drooggelegd en Flevoland werd gemaakt. In 1988 werd de Groot Nijkerk overgenomen door Damen. In 2004 werd de naam veranderd in Damen Dredging Equipment.

Intussen is de onderneming met meer dan 100 werknemers over de hele wereld actief. Het bedrijf maakt baggerschepen op voorraad, waardoor een relatief korte levertijd geboden kan worden. De schepen worden in Nijkerk gemaakt. Als een schip afgeleverd is, wordt het weer afgebroken en in delen naar de klant verscheept. Er worden tussen de 15 en 20 schepen per jaar opgeleverd.

Jaarvergadering BHN

Voorafgaand aan het bedrijfsbezoek hield de BHN haar jaarvergadering. Conclusie van voorzitter Van Zalk: “Het gaat goed met de BHN.” Er komen nog steeds leden bij. Volgend jaar wordt het vijftig jarig jubileum gevierd. Dit jaar en de komende jaren heeft de vereniging veel aandacht voor duurzaamheid en de energietransitie. Over die onderwerpen zullen meerdere bijeenkomsten georganiseerd worden.

Regio Foodvalley wil in 2050 een energie neutrale regio zijn. Daarom wordt in 2019 een Regionale Energie Strategie opgesteld volgens de afspraken uit het Klimaatakkoord. De BHN doet daar volop aan mee.

In de fotoserie meer foto’s van Arjen Gerritsma

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen