Drugsgebruikers beter in beeld

Foto: Ely Hackmann

De bijeenkomst van de gemeenteraad over drugsgebruik leverde een helder overzicht van de stand van zaken rondom het terugdringen van het drugsgebruik..

In 2016 hebben bijeenkomsten met professionals en burgers geleid naar het plan van aanpak “Samen sterk tegen drug in Nijkerk”. Het uitrollen van dit plan is inmiddels flink op stoom gekomen zo bleek de bijeenkomst een paar dagen gelden.

Nijkerkers zoeken sneller hulp

Gebruikers in beeld krijgen en zorgen dat er hulp is, dat was de belangrijkste opdracht. En dat lukt steeds beter in Nijkerk. In het afgelopen jaar hebben de gebiedsteams een forse groei gezien van het aantal cliënten die wilden werken aan hun verslavingsproblemen. Ruim 150 mensen zijn in 2018 geholpen. Nijkerkers stappen gemakkelijker naar de gebiedsteams met vragen over drugs of alcohol.

Politie ziet meer drugscriminaliteit

Ook de politie ziet meer mensen die zich met drugs bezig houden. In 2017 en 2018 zijn er per jaar ruim twee keer zoveel mensen aangehouden vanwege drugshandel als in de jaren er voor. De politie controleert ook op drugsgebruik in het verkeer, ook daarbij zijn meer mensen aangehouden. De komende jaren gaat de politie zich richten op de zwaardere drugscriminaliteit. De politie treft in deze regio steeds meer drugslaboratoria en hennepkwekerijen aan.

Samenwerking is de sleutel

Goede samenwerking tussen alle betrokken partijen levert succes op. Door verschillende waarnemingen samen te voegen komen de echte problemen boven tafel. Als er reden is tot strafoplegging is er daarna vaak ook hulpverlening nodig. Soms willen jongeren nog een tijdje doorgaan met middelen. Dan kan het helpen als er drang of dwang wordt opgelegd.

Ouders geloven het vaak nog niet

Hoewel veel mensen wel weten dat er in Nijkerk zorgen zijn over het drugsgebruik onder jongeren, kunnen veel ouders zich niet voorstellen dat hun kind daar ook bij betrokken is. Zeker als kinderen nog maar 13 of 14 jaar zijn lijken alcohol en drugs nog ver weg te zijn. Bijna alle ouders wiens kinderen in de problemen kwamen met drugs dachten: “Mijn kind doet dat niet.” Ouders worden via de scholen benaderd om met hen te bespreken hoe ze drugsgebruik kunnen herkennen en hoe ze in gesprek kunnen met hun kinderen over drugsgebruik. De kerngroep “Stop Drugs Nijkerk” heeft een convenant afgesloten met het voortgezet onderwijs om samen te zorgen voor voorlichting aan kinderen en ouders.

Informatie is essentieel

Het gebruik van drugs lijkt in Nijkerk nog niet terug te lopen. Wat dat betreft is Nijkerk niet anders dan andere gemeenten in Nederland. Gebruik van allerlei middelen is zeker in het uitgaansleven heel normaal geworden. Wel is de toegang tot de hulp duidelijk verbeterd. Ouders en andere belanghebbenden vinden steeds vaker antwoorden op vragen op over drugs en hulp op de speciale website daarvoor.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen