Wethouder Dijksterhuis bezoekt vaccinatiesessie Meningokokken

Tieners tussen de 14 en 18 jaar konden zich op 8 mei laten vaccineren tegen Meningokokken ACWY.

Medewerkers van GGD Gelderland-Midden gaven de vaccinaties. Wethouder Harke Dijksterhuis vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren zichzelf, en daarmee ook anderen, beschermen tegen de ziekte. Hij kwam dan ook een kijkje nemen tijdens de vaccinatiesessie.

Meer dan 1000 jongelui uitgenodigd

In totaal zijn 1114 tieners uit de gemeente Nijkerk uitgenodigd op 8 mei. Jongeren tussen 14 en 18 jaar zijn relatief vaker drager van de bacterie die meningokokkenziekte veroorzaakt. Zij hebben meer kans om de ziekte te krijgen en de bacterie te verspreiden.

Dijksterhuis: “In Nederland mogen mensen zelf kiezen of ze zich laten inenten of niet. Daar ben ik het ook mee eens. Maar ik ben blij dat de afgelopen jaren in Nijkerk ongeveer 90% van de jongeren zich laat inenten tegen ziekten, zoals bijvoorbeeld meningokokken. Soms lijken we te vergeten hoe gevaarlijk sommige ziekten zijn, omdat ze niet veel (meer) voorkomen. Wanneer zo veel mogelijk jongeren de prik komen halen, kunnen ze de ziekte niet overdragen. Vaccineren doe je dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor je vrienden en vriendinnen en je familie”.

Ernstige gevolgen

Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A,B,C,W en Y zijn de bekendste. De meningokokbacterie kan ernstige gevolgen hebben zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Veel mensen overlijden aan de gevolgen.

article
Tieners tussen de 14 en 18 jaar konden zich op 8 mei laten vaccineren tegen