Ben blogt: Schrijven is verleiden

Foto:

Klik. De volle lippen ontspannen, de mond valt lichtjes open, ze gooit haar hoofd iets achterover, kijkt broeierig onder haar oogleden door.

Het is jaren geleden dat een vrouw me zo zwoel aankeek. Klik. Ze sluit de ogen, tuit haar lippen tegen mijn pen. Klik. Ze tilt sierlijk haar ellebogen op, of ze zich uitstrekt in de ochtendzon, streelt met mijn pen haar wang. Klik. Schrijven is verleiden. Professioneel model Joy Draiki brengt dit in beeld. Ik leg het vast met mijn smartphone.

Wanneer was de laatste keer dat ik iets voor het eerst deed? Dat was op 2 maart 2019. Ik volgde de training ‘Fotograferen met je smartphone’ van Nico Brons. Gestart als klassiek fotograaf heeft hij zich nu toegelegd op de smartphonefotografie. Hij tovert met honderden apps, met filters, met lenzen, en mengt foto’s tot ware digitale kunstwerkjes. Als onderdeel van de training mag elke cursist een kwartiertje aan het werk met een internationaal fotomodel. Haar naam: Joy Draiki. Ze loopt met een joggingbroek, opgestoken haar en afgetrapte schoenen de trainingsruimte binnen en verdwijnt in de kleedruimte. Even later verschijnt ze in een oogverblindende rok, weelderige lange haren en heftige high heels. Ik geef haar de ‘Pen van Ben’ en vertel haar dat ik met deze pen mijn lezers probeer te verleiden. Om in actie te komen, ergens enthousiast voor te raken, of – op z’n minst – om door te lezen. Schrijven is verleiden. Ik vraag of ze dit voor mijn camera wil uitbeelden.

Meer instructie heeft Joy niet nodig. Ze zet de pen met de punt tegen haar onderlip en kijkt met grote ogen schuin naar de camera, dwars door de lens, direct naar de kijker die straks de foto ziet. Klik. Ze bijt in de pen. Klik. Kust de pen. Klik. Ze neemt na elke klik van mijn camera onbevangen een andere pose aan. De eerste minuten voel ik me onwennig, maar ze handelt zo natuurlijk dat ik me al snel op mijn gemak voel en kleine aanwijzingen geef. ‘Die rechterelleboog iets omhoog, hoofd iets opzij, ja prima.’ Het klikt.

Strijkt met de pen door haar haar, terwijl ze de lens van de camera niet uit het oog verliest. Klik.

Joy en ik passen ieder zo onze eigen technieken toe om te verleiden. Joy spreekt met haar ogen, ik probeer lezers aan te spreken met woorden. Zij vertelt niet maar laat het zien, ik gebruik ‘show, don’t tell’. Zij weet hoe ze met haar houding de kijker kan boeien, ik weet hoe de opbouw van een tekst de lezer kan binden. Zij prikkelt met haar mond, haar lippen, haar tong, ik met koppen, stijl en streamers.

Joy gooit nog maar eens haar haren over haar schouder, kijkt verliefd naar de pen. Klik. Strijkt met de pen door haar haar, terwijl ze de lens van de camera niet uit het oog verliest. Klik.

Het was een mooie ervaring om voor de eerste keer in mijn leven met een professioneel model te werken. Ook al was het maar kort en onderdeel van een training. Het leverde 75 bijzondere foto’s op. Ik vond het zo leuk dat ik over dit onderwerp en deze fotosessie een filmpje heb gemaakt. Met meer foto’s van Joy Draiki. Aantrekkelijk toch?

Mag ik je verleiden een minuutje naar dit filmpje te kijken?

Ben Tekstschrijver

Tekst nodig? Laat woorden werken. Ben Tekstschrijver uit Hoevelaken schrijft voor alle sectoren, zorg en welzijn is zijn specialiteit.
Meer informatie? Meer blogs lezen? Kijk op mijn site. Nooit meer een blog missen? Word vaste lezer. Meld u aan via de website.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden