Thuis op het Van Deventerorgel van de grote kerk spelen (video)

Foto:

Recent is de Hauptwerksample van het Van Deventerorgel in de grote kerk op de markt gekomen.

Dat betekent dat orgelliefhebbers thuis als het ware het Van Deventerorgel kunnen bespelen.
Samen met Verhoog muziek, Diederik Blankesteijn hebben we er een voorbeeld van gemaakt. Blankesteijn speelt – naar zijn zeggen – het beroemdste orgelstuk, dat er is: Toccata in d (BWV 565) van Johann Sebastian Bach.

De bespeling begint op het Van Deventerorgel in de Grote Kerk en loopt vloeiend over op het Hauptwerk Content Cambiare 323 orgel van Verhoog Muziek.

Sampleset

Om Hauptwerk te kunnen gebruiken, moet er vooraf een zogenaamde sampleset worden geladen. Bij de ontwikkeling van een sampleset worden alle pijpen van een bestaand pijporgel met hoogwaardige opnameapparatuur opgenomen, verdeeld per register en klavier. De geluidsopname per pijp bestaat uit een kort geluidsfragment van 2 tot 10 seconden. Dit geluidsfragment heet een sample. Hauptwerk bootst vervolgens de levendigheid van het originele orgel na. Onder andere door gebruik van algoritmes die de winddruk van het pijporgel nabootsen, is het effect, afhankelijk van het register, het aantal toetsaanslagen en de snelheid van de gespeelde noten van invloed op de levendigheid van het geluid. De sampleset wordt geladen in het werkgeheugen van de pc. Het benodigde werkgeheugen is afhankelijk van de grootte van de sampleset en daarbij het aantal te laden registers. In de praktijk neemt een kleine sampleset 2 tot 16 gigabyte in beslag en momenteel (2015) worden er samplesets gemaakt die 64 of zelfs 128 gigabyte in beslag nemen. (bron: Wikipedia)

De Hauptwerk sampleset van het Van Deventerorgel is opgenomen door Voxus Virtual Organs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen