Aeresleerlingen willen Veluwse biodiversiteit verder helpen

Foto:

Het gaat niet goed met de insecten. Daarom is er steeds meer aandacht voor.

Het probleem wordet onder meer veroorzaakt door het gebruik van insecticiden en de intensieve landbouw is in de laatste tientallen jaren het aantal insecten naar schatting met 50 tot 70 procent afgenomen.

Jongeren van het Aeres VMBO Nijkerk hielden zich de afgelopen maanden bezig met het ontwerpen van insectenhotels. Tijdens de eindpresentatie in de raadzaal van het stadhuis toonden de leerlingen hun creatieve ideeën en adviezen over de informatievoorziening voor bewoners en bezoekers van Nijkerk rondom dit onderwerp.

Pittige opdracht

De sterke achteruitgang van insecten is een enorme klap voor het ecosysteem, want maar liefst 80 procent van alle wilde planten zijn voor hun bestuiving afhankelijk van insecten. Bovendien zijn ze een bron van voedsel voor zo’n 60 procent van de vogels. “Het is jullie taak om nieuwe insectenhotels te ontwerpen en geschikte locaties hiervoor te zoeken. Bedenk daarbij welke verhalen verteld moeten worden en vooral ook hóe deze verhalen verteld moeten worden. Jullie idee moet ervoor zorgen dat niet alleen de insecten geholpen worden maar het moet daarnaast ook bijdragen aan de beleving van zowel inwoners als van de vele toeristen die de gemeente Nijkerk bezoeken.” Dit was de opdracht waar 34 leerlingen van Aeres VMBO Nijkerk zich de afgelopen maanden mee bezig hebben gehouden. Dit deden ze in het kader van het Jongeren Adviesbureau – Veluwe op 1, een initiatief van IVN Gelderland, gemeente Nijkerk en Provincie Gelderland.

Probleem insectensterfte duidelijk maken

Op 29 maart maakten de Nijkerkse jongeren kennis met hun opdrachtgever gemeente Nijkerk. De eigen docenten, de gemeente Nijkerk en IVN Gelderland hielpen de jongeren de afgelopen maanden op weg met hun project. De jongeren vormden adviesbureaus ’s met klinkende namen als “De Oorwurmgang” en de “Butterfly” en hielden zich bezig met het ontwerpen en bouwen van insectenhotels. Daarnaast zochten zij naar geschikte locaties en ontwierpen ze informatieborden waarmee burgers en bezoekers van Nijkerk geïnformeerd kunnen worden over biodiversiteit, het probleem rondom insectensterfte en het nut van de insectenhotels.

Drie voorstellen samen uitwerken

Op 28 juni deelden de jongeren hun bevindingen met elkaar en met onder meer de enthousiaste wethouders Nadya Aboyaakoub-Akkouh en Mariëlle Broekman-van der Pers: “Wij zijn verrast door de creativiteit van de leerlingen maar ook van het lef om zomaar een presentatie te geven in de raadzaal”. De ideeën van drie groepjes worden samengevoegd en verder uitgewerkt om echt uitgevoerd te gaan worden. De uitvoering mag maximaal 2500 euro bedragen, want dat bedrag schonken de wethouders aan de leerlingen.

Het IVN Jongeren Adviesbureau

Met IVN Gelderland ervaren jongeren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Met IVN Jongeren Adviesbureau betrekt IVN jongeren bij hun eigen leefomgeving en beslissen jongeren mee over hun eigen duurzame toekomst. Want jong geleerd is oud gedaan!


bijdrage van Bas van Lith 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen