Tevredenheid over afvalinzameling

Foto:

De gemeente is tevreden over de manier, waarop inwoners hun afval aanbieden.

Het invoeren van de container met de gele deksel (PMD) blijkt een succes. Om dat te onderstrepen trok wethouder Harke Dijksterhuis, hand- en werkschoenen aan, hees zich in het geel en stapte op de vuilniswagen. Het werden een paar ontspannen uren.

Positieve resultaten

Het huis-aan-huis gescheiden inzamelen van plastic, drankkartons en blik (PMD) geeft positieve resultaten! Dat blijkt uit cijfers over de afvalinzameling van de eerste vier maanden van dit jaar. In januari 2019 voerde de gemeente Nijkerk een aantal nieuwe maatregelen in. De meeste inwoners zijn tevreden over de maatregelen. Het motiveert hen om nog beter afval te scheiden. Ongeveer 76 % van het afval wordt in 2019 gescheiden. Dat was vorig jaar nog 71%. Bewoners scheiden hun afval goed, maar ook de kwaliteit van het PMD is goed. Er zit weinig vervuiling in.

Doelstelling nu al gehaald

Uit de cijfers van de eerste vier maanden van 2019 blijkt, dat we een daling van de totale hoeveelheid restafval kunnen verwachten van 4.966 ton in 2018 naar 4.037 ton in 2019. Deze getallen krijg je, wanneer je de cijfers over de eerste vier maanden doortrekt over het hele jaar. Dat is een gebruikelijke manier van inschatten van jaarcijfers. Deze cijfers betekenen dat elke inwoner in 2018 nog 118 kg restafval had. In 2019 zal dit waarschijnlijk nog maar 95,5 kg per inwoner zijn. Daarmee lijkt Nijkerk de landelijke doelstelling, om onder de 100 kg restafval per inwoner per jaar uit te komen, te gaan halen. Voor PMD geldt, dat in 2018 elke inwoner gemiddeld 16 kg PMD gescheiden inzamelde. In 2019 wordt dit gemiddeld 25 kg per inwoner.

Maatregelen die hebben bijgedragen aan het succes

Sinds 1 januari 2019 zamelt de firma Remondis voor de gemeente Nijkerk huis-aan-huis plastic, drankkartons en blik (PMD) in. Daarnaast is er iets veranderd in het ophaalschema. Vóór 2019 werd er om de twee weken restafval en GFT ingezameld. Tegenwoordig is dat om de drie weken restafval, GFT en PMD. Maar in de zomermaanden komt de vuilniswagen juist elke week langs voor Groente-Fruit- en Tuinafval. Bovendien maakt Remondis gebruik van vuilniswagens die op gas rijden, in plaats van op diesel. Dat is minder vervuilend. Tenslotte gebruikt de gemeente Nijkerk nieuwe computerprogramma’s. Daarmee is het veel makkelijker om het hele proces van afval ophalen te analyseren. Op basis daarvan kan de gemeente het legen van de containers verbeteren, waar dat nodig is.

Na afloop tevreden

Op Facebook reageerde Dijksterhuis, terwijl hij weer in het nette pak rondliep: “Wat heb ik een leuke en leerzame ochtend gehad zeg. Even weer ouderwets handen uit de mouwen. Mijn belangrijkste indrukken: de mensen in de Terrassen en De Bogen weten hun afval prima te scheiden (de cijfers lijken te kloppen 😉) en de mannen van Remondis leveren hieraan een belangrijke bijdrage. Wij kunnen hen nog helpen door de kliko’s zoveel mogelijk bij elkaar te zetten en de kliko alleen aan te bieden als het echt nodig is.”

Maar het kan beter

Toevallig schrijft de wijkagent Niuew Corlaer vandaag op Facebook: “Er wordt de laatste tijd veel afval aangetroffen in de wijk. En het afval wat ik bedoel is niet van de jeugd. Het zijn vuilniszakken met huisvuil en poepluiers!!! De zakken worden in de wijk gedumpt, maar ook wordt er afval bij andere mensen in de container gegooid, en heeft de dader waarschijnlijk een lege container zodat hij/Zij niet hoeft te betalen voor zijn afval. Mocht iemand iets weten of zie je gebeuren dat iemand zijn afval dumpt……laat het dan alstublieft weten!!!
En mocht je dit lezen en je aangesproken voelen….stop ermee!!!!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen