Gemeenteraad wil voedselverspilling te lijf

Foto: Arjen Gerritsma

We gooien veel voedsel weg, gemiddeld 41 kilo per jaar per persoon.

Een gemiddeld gezin (2 ouders, 2 kinderen) kan 600 euro pr jaar besparen door dat niet te doen. Bovendien zorgen Nijkerkers door dat eten weg te gooien voor 21,5 miljoen kilo CO2 uitstoot per jaar. Door verspilling te voorkomen dragen we ook bij aan het halen van de klimaatdoelen.

B&W gaat nu een plan opstellen. Dat zal in het najaar op de tafel van de gemeenteraad liggen. ln het plan staan concrete stappen en ideeën voor een campagne of een andere aanpak. Daarbij wordt gedacht aan het inschakelen van supermarkten en scholen. Bovendien wordt gekeken welke lopende initiatieven uitgebreid kunnen worden.

Restaurants van Morgen

Dat is een initiatief van Natuur & Milieu en Greendish in Regio Foodvalley. Het richt zich op het verduurzamen en gezonder maken van restaurants. Een onderdeel daarvan is het verminderen van de hoeveelheid voedsel die op een avond wordt weggegooid. Old Niekark, Grand café Lust, Restaurant grand café Peacock’s, Grand café de Haen (Hoevelaken), Restaurant de Dolle Joncker, en Brasserie de Vuurtorenhebben hebben meegedaan aan Fase 1 (een kwantitatieve nulmeting en een kwalitatief onderzoek). De laatste twee doen mee aan fase 2. ln fase 2. Daarin worden de restaurants intensief begeleid om ook daadwerkelijk stappen te zetten.

Too Good to Go

Deze app gaat voedselverspilling tegen. Ondernemers kunnen hun voedseloverschotten via de app aan consumenten aanbieden om te voorkomen dat het eten moet worden weggegooid. Consumenten krijgen deze producten voor een derde van de prijs. Op dit momenet is er nog maar één deelnemer in Nijkerk: Bakkerij Schreuder.

Voedselbank

Sinds jaar en dag leveren supermarkten voedseloverschotten al aan de Voedselbank. Dit is een mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan, omdat het ook een sociale functie heeft. Op het moment echter komt gemiddeld maar 2 procent van alle voedseloverschotten van supermarkten bij de Voedselbank terecht.

Supermarkten

Een aantal van de landelijke supermarktketens die ook in Nijkerk zijn gevestigd, hebben initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Naast de bekende kortingssticker voor producten die bijna op de datum zitten, biedt Albert Heijn bijvoorbeeld onder- en bovenmaatse groente en fruit aan onder de noemer’buitenbeentjes’. Jumbo is aangesloten bij het lnitiatief Monitor Voedselverspilling van het CBL, en Lidl biedt sinds kort voedsel aan onder de noemer Future Foods, met onder andere ontbijtgranen gemaakt van reststromen.

 

 

 

'

Reacties

article
131137
We gooien veel voedsel weg, gemiddeld 41 kilo per jaar per persoon. Een gemiddeld gezin
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/131137/gemeenteraad-wil-voedselverspilling-te-lijf/
2019-07-15T20:38:03+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2016/12/23121845/2016-12-23-kerstpakketten-voedselbank-glazen-huys-005.jpg
nijkerk nijkerkerveen hoevelaken
Gezondheid, Nieuws