Plan huisvesting voor statushouders op de rails

Foto:

Statushouders moeten passende huisvesting krijgen binnen de gemeente Nijkerk. Daarbij moeten wel de risico’s van de bewoning voorkomen of beperkt worden.

Dat schrijft Wijnand Kooijmans in de Stad Nijkerk.

Op dit moment heeft Nijkerk dit jaar elf statushouders onderdak geboden. In de tweede helft van dit jaar is de taakstelling vijftien statushouders te huisvesten.

De gemeente signaleert, dat statushouders op een andere manier met hun woning kunnen omgaan dan de directe omgeving is gewend.  In de begeleiding van Vluchtelingenwerk wordt darom uitleg gegeven over wonen in Nederland en het contact met de buren.

Op dit moment vindt kamergewijze huisvesting van alleenstaande statushouders plaats in het Zusterhuis van Huize St. Jozef en in woningen aan de Kardinaal Alfrinklaan. Door de doelgroep bij elkaar te huisvesten wordt het spontane contact met Nederlandse Nijkerkers belemmerd.  Een mix van bewoners wordt daarom zinvoller gevonden. Voor iedere kern binnen de gemeente moet een gepaste aanpak worden gekozen.

Streven is dat statushouders in een vroeg stadium actief meedoen in de samenleving en zo snel mogelijk zelfredzaam zijn. Daar behoort ook het krijgen van werk bij. Het leren van de Nederlandse taal binnen korte tijd is daarvoor ook een noodzaak. Statushouders moeten daarnaast kennis maken met de cultuur van Nederland en in het bijzonder van Nijkerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen