Vrijheid om te kiezen

DCIM100MEDIADJI_0929.JPG
DCIM100MEDIADJI_0929.JPG
Foto:

Vrijdagmorgen gingen zes klassen 3 HAVO/VWO van het Corlaer College aan de slag met het thema Vrijheid om te kiezen.

Dat gebeurde op initiatief van een afvaardiging van vrouwen uit de gemeenteraad. Leerlingen stonden stil bij 100 jaar Algemeen Kiesrecht.

Als eerste deed docent Gepko Hahn een petje op petje af qui. Die ging over kiesrecht en andere democratische onderwerpen. Uiteindelijk won één van de leerlingen. Hij wist (of gokte, wie zal het zeggen), dat er 255 mannelijke burgemeesters in ons land zijn. Dat zijn er 254. Er zijn 101 vrouwelijke burgemeesters..

Daarna leidde Janneke van Heugten een paneldiscussie op het podium over het thema “Vrijheid om te kiezen”.

Hospicemedewerker Gerrit Leene was het bijvoorbeeld samen met de meeste leerlingen eens over de stelling, dat mannen en vrouwen tegenwoordig evenveel kansen op werk hebben. De twee vrouwen, wethouder Nadua Abouyakoub en voormalig  politiecommissaris Mariette Christophe deelden die mening niet.

In het laatste deel van de ochtend moesten de leerlingen – bijgestaan door de raadsleden – een deel van de troonrede schrijven. De winnende troonrede wordt later in de gemeenteraad voorgelezen en zal op nijkerk.nieuws.nl te zien zijn.

Aandacht voor 100 jaar Algemeen Kiesrecht

Een afvaardiging van vrouwen in de gemeenteraad wilde 100 jaar Algemeen Kiesrecht graag onder de aandacht brengen bij de jongeren en koos voor het thema: Vrijheid om te kiezen. In samenwerking met het Corlaer College werd de  ochtend voorbereid voor de leerlingen uit 3 HAVO/VWO. Zij kregen meer informatie over dat 100 jaar geleden het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Na het kiesrecht voor mannen in 1917 kregen in 1919 de vrouwen actief kiesrecht en daarmee was het algemeen kiesrecht een feit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen