Onderzoek in de ondergrond voor aardwarmte

Foto:

Binnenkort is er in de gemeente Nijkerk onderzoek in de ondergrond.

Het doel is om nauwkeuriger te kunnen inschatten waar aardwarmtewinning mogelijk is. Bewoners en eventuele bedrijven in de directe omgeving van de werkzaamheden ontvangen hierover een brief van TNO en Energie Beheer Nederland (EBN).

Onderzoek naar aardwarmte

Als onderdeel van de energieovergang ziet de Rijksoverheid kansen om met aardwarmte een deel van de warmtevraag in huizen, kantoren en voor bepaalde industrie te verduurzamen. Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de bodem aanwezig is. In grote delen van Nederland is weinig informatie bekend over de ondergrond. De Rijksoverheid wil daarover meer informatie verzamelen.

Landelijk onderzoek

Het landelijk onderzoek wordt door TNO en Energie Beheer Nederland (EBN) uitgevoerd. Het heet ‘Seismische Campagne Aardwarmte Nederland’ (SCAN). Het is een verkennend onderzoek. Het winnen van aardwarmte is geen onderdeel van dit onderzoek.

Gebruik van geluidsgolven

Bij het onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart te brengen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over wat het onderzoek is op www.scanaardwarmte.nl. Hier staan ook de locaties van het onderzoek in deze regio. En u kunt hier lezen over de werkzaamheden in dit gebied. Als u een vraag heeft kunt een e-mail sturen naar [email protected]. Wanneer u vragen heeft die rechtstreeks met de werkzaamheden te maken hebben, kunt u 24/7 bellen naar 030 233 9013.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen