Onderwijsstakingen

Foto:

Het onderwijs in Nederland ligt twee dagen plat.

Leraren willen meer geld voor het onderwijs. Overal leggen docenten het werk neer of hebben ze zo hun eigen acties bedacht..

Zo vroeg het Baken ouders, opa’s, oma’s of bekenden zijn gevraagd of zij een keer willen helpen, bijvoorbeeld door een gastles te geven, de kleinsten voor te lezen of een spel te spelen op het schoolplein. Wethouder Nadya Aboyaakoub stond om half negen al voor groep acht.

Aboyaakoub : “Hartstikke goed dat er gestaakt wordt. Het gaat niet alleen om meer geld. het gaat vooral om ondersteuning. Twee dagen is trouwens wel lastig.”

Ze legde uit wat een wethouder doet, wat er in haar portefeuille zit, zoals openbare ruimte. Al pratend met de kinderen liet ze weten dat schapenpoep goed is voor bijen. Ze wist ook te vertellen, dat de Facebookpagina van de schapen hoger scoort dan die van politieke partijen. Ze ging ook uitvoerig in op pesten op school, waarbij één van de leerlingen openhartig verteld, dat zij er last van had. De wethouder: “We willen dat iedereen meedoet. Iedereen is gelijkwaardig”.

Ook een afvaardiging van de NSFC kwam op het Baken. De kinderen mochten meespelen. Later op de dag ging Ely Hackmann naar diezelfde groep om te vertellen over lokaal nieuws en over de productie van nijkerk.nieuws.nl

Op de Oranje Nassauschool gaan ze anders met de staking om. Vrijdag 31 januari gaan ze een zogenaamde mannequinchallenge opnemen met als boodschap “Sta eens STIL bij het onderwijs”. Vandaag luidden ze om vijf voor twaalf de noodklok.

Leerlingen van de Ichthusschool in Corlaer gingen op pad gegaan om zwerfafval op hun schoolplein en in de directe omgeving op te ruimen. Het waren de allerjongsten van de school – 24 uit basisgroep 1 en 19 leerlingen uit basisgroep 2. Zij kregen daarbij aanwijzingen en ondersteuning van een 5-tal vrijwilligers van de zwerfafvalbrigade Nijkerk.

Dit was het laatste onderdeel van hun les-thema over afval en milieuproblematiek. Na afloop ontvingen alle leerlingen van de zwerfafvalbrigade het certificaat “Opruimkanjer”. Het idee is dat zwerfafval een zaak is voor iedereen – het maakt niet uit of je jong bent of oud.

Tweede stakingsdag

Op vrijdag gingen de acties op meerdere scholen onverminderd verder. Het Baken was “on strike”.

De kinderen hebben gedurende de dag een worp mogen wagen op onze bowlingbaan, sommigen zelfs in hun pyama en met warrig haar onder het mom “Wij zijn wakker, nu Den Haag nog!”

Verder waren er ook vandaag een aantal gastlessen;
Een professional (Ingrid Epskamp) opende deze tweede stakingsdag met energieke dansjes, een opa heeft gymles gegeven, iemand gaf een hardloopclinic, een ouder gaf een presentatie over haar werk als sportmasseur, een vader kwam vertellen over zijn werk bij de KLM, iemand heeft de hele dag meegelopen in een een kleuterklas, een moeder kwam ondersteunen in de bovenbouw, een zus van een collega kwam voorlezen, een coach gaf een les in omdenken en Job de Klepper heeft een les aikido gegeven.
Kortom, we kijken terug op twee geslaagde stakingsdagen. Mooi om te zien dat zoveel enthousiaste mensen zich voor hiervoor vrijwillig hebben ingezet!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen