Strijd tegen eikenprocessierups begonnen

Foto:

De eikenprocessierups zorgt voor steeds meer overlast.

Daarom bedacht een aantal gemeenteraadsleden om nestkasten te gaan ophangen. Dat waren Linda de Wals, Ries van Elteren, Cisca van Drie en Hans Lok. Woensdagmorgen was het zover. De eerste mezenkasten werden opgehangen door leerlingen van de Schimmelpenninck van der Oye basisschool.

Daar was een heel proces aan vooraf gegaan. De nestkastjes – ongeveer 380 – moesten gemaakt worden. Dat deden onder andere de scouts in Hoevelaken en Nijkerk, leerlingen van Accent en Aeres, en medewerkers van de Veensche Kas en de Inclusief Groep.

Intussen werden basisscholen benaderd om mee te helpen bij het ophangen. Daar gaven 12 basisscholen gehoor aan.

Rond de 200 leerlingen gaan dat de komende periode doen. Zij doen dit samen met raadsleden, vrijwilligers van het Instituut voor Natuureducatie (IVN) en medewerkers van de gemeente.  De coördinatie ligt in handen van de IVN.

Voor de leerlingen aan hun klus beginnen krijgen ze kort informatie over de eikenprocessierups en over het belang van de nestkastjes.

Spijkers in een boom slaan, dat kan echt niet. Daarom worden de nestkastjes met oude fietsbanden aan de boom geknoopt.

Soms was de boom gewoon te dik en moesten toch de begeleiders de ladder op.

Andere maatregelen

De eikenprocessierups zorgt de laatste jaren voor veel overlast in Nederland. De brandharen van de rupsen kunnen zeer irritant zijn voor mens en dier. De gemeente wil de overlast verminderen. Alleen nestkastjes ophangen is dan niet voldoende. Daarom zet de gemeente nog andere strijdmiddelen in: door gebruik van het biologische middel Xentari en door het wegzuigen van nesten.

Waarom mezenkastjes?

Koolmezen en pimpelmezen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De vogeltjes eten de eitjes en rupsen op. Door mezenkastjes op te hangen in het openbaar groen, op schoolpleinen en in tuinen, wordt het aantrekkelijk voor de vogeltjes om hier hun nesten te bouwen en zich te voeden met de eikenprocessierups.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen