Jaarlijkse stijging WW-uitkeringen in januari

Foto:

AMERSFOORT – Net als in geheel Nederland steeg in de regio Amersfoort het aantal WW-uitkeringen in januari (+6,4%).

Dit was een minder sterke stijging dan in heel Nederland (+8,1%). In vergelijking met een jaar geleden was de regionale daling (-14,9%) van het aantal uitkeringen veel sterker dan de landelijke daling (-13,5%). De stijging van het aantal WW-uitkeringen doet zich ieder jaar in januari voor. Het is vaak het gevolg van aflopende arbeidscontracten aan het einde van het voorgaande jaar. Het aantal WW-uitkeringen nam in januari in alle sectoren toe, behalve in de schoonmaak.

Stijging WW-uitkeringen

Het aantal WW-uitkeringen kwam eind januari 2020 in de regio Amersfoort uit op 4.283 uitkeringen. Dit was een stijging van 6,4% ten opzichte van december 2019. In alle gemeenten van de arbeidsmarktregio Amersfoort steeg de afgelopen maand het aantal WW-uitkeringen. Het aantal WW-uitkeringen steeg in de meeste sectoren. Met name de sectoren Overige commerciƫle dienstverlening (+58) en Uitzendbedrijven (+40) laten een behoorlijke stijging zien. Alleen in de sectoren Bank en verzekeringswezen (-13), Onderwijs (-8) en Horeca (-3) was sprake van lichte dalingen. Bij de Overige industrie was de procentuele stijging van het aantal WW-uitkeringen het grootst (+30,4%).

Eind januari 2019 verstrekte UWV in totaal 5.030 WW-uitkeringen in de regio Amersfoort. Dat waren 747 uitkeringen meer dan in januari 2020. Op landelijk niveau daalde het aantal uitkeringen het afgelopen jaar met 13,5%. In de regio Amersfoort was deze daling in dezelfde periode 14,9%. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, lag met 2,4% in januari 2020 in de regio Amersfoort iets onder het landelijk WW-percentage van 2,6%.

Zorg en Welzijn, overige zakelijke diensten en industrie sterkst vergrijsd

In de regio Amersfoort wonen iets meer dan 9.200 werknemers van 60 jaar of ouder. In vergelijking met tien jaar eerder is het aantal werknemers van 60-plus toegenomen met meer dan 5.200. De meeste 60-plussers werken in de sectoren Zorg & welzijn, Overige zakelijke diensten, Industrie en Onderwijs. In totaal werken er bijna 5.800 werknemers in deze sectoren. Het aandeel van 60-plussers is in tien jaar tijd in de regio Amersfoort toegenomen van 3,1% tot 6,5%. De komende jaren zal de vergrijzing leiden tot een vervangingsvraag.

De vergrijzing draagt via de vervangingsvraag bij aan de spanning op de arbeidsmarkt. Moeilijk vervulbare vacatures zijn er in de regio Amersfoort onder meer voor de functies: assemblagemedewerkers, dakdekkers, onderwijzend personeel, vrachtwagenchauffeurs, verzorgenden en verpleegkundigen. Door de verwachte verdere groei van de werkgelegenheid in de sector Zorg & welzijn zullen werkgevers in die sector ook gedurende de komende periode voor de uitdaging staan hoe zij aan voldoende gekwalificeerd personeel kunnen komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen