Windmolens en zonnepanelen langs de A28

Foto:

De regio Foodvalley maakte donderdag haar voorlopige klimaatplannen bekend.

In Nijkerk, Scherpenzeel en langs de regionale snelwegen verrijzen mogelijk windmolens en zonneparken. Ze komen in Nijkerk mogelijk in de buurt van de Mc Donalds of ter hoogte van de Verbindingsweg.

In Nijkerk bestaat verder een mogelijkheid om warmte uit de grond te halen, blijkt uit de plannen. De komende jaren moet blijken of deze zogenoemde diepe geothermie de regio Foodvalley kan gaan verwarmen. Grote kansen voor biomassa liggen er niet.

Tot en met 1 juni wordt nog geschaafd aan het concept van de Regionale Energiestrategie. Daarna worden de plannen getoetst op ambitie en haalbaarheid.

bron: AD

Achtergrond

Een en ander werd duidelijk tijdens een bijeenkomst afgelopen donderdag 20 februari waar  20 partijen (waaronder de gemeente Nijkerk) en hun achterbannen werden bijgepraat.

In Regio Foodvalley werken acht gemeenten, twee provincies, twee en andere belanghebbenden samen aan een Regionale Energie Strategie (RES), net als 29 andere regio’s in het land. Zij onderzoeken wat de regio kan en wil bijdragen aan het opwekken van grootschalige duurzame energie (zonnevelden, grote zonnedaken en windturbines) in 2030. In het Awarehouse in Scherpenzeel informeerden zij hun achterban over de stand van zaken van het werk aan de RES.

Voorlopige zoekgebieden wind- en zonne-energie

In alle gemeenten wordt onderzocht waar mogelijkheden zijn voor opwekken van duurzame energie met zon en wind. Dat heeft geleid tot voorlopige zoekgebieden. Ze zijn gebaseerd op twee principes. Principe 1: Benut maximaal de mogelijkheden voor zonne-energie op de minst gevoelige bestemmingen: daken, parkeerplaatsen, geluidsschermen, stortplaatsen. Principe 2: Leg je zoekgebieden voor wind- en grootschalige zonne-energie langs infrastructuur (wegen). Samen met wat al wordt opgewekt, wat in de pijnlijn zit en wat al in beleid is vastgelegd, kan dat tussen de 0,3 en 0,7 Terawattuur aan duurzame energie opleveren.

Hoe verder

In april en mei praten de gemeenteraden, provinciale staten en het bestuur van het waterschap over de voorlopige plannen. Op 1 juni leveren de samenwerkende partijen een concept-RES in bij het Rijk. Daarin wordt globaal beschreven in welke gebieden duurzame energie opgewekt zou kunnen worden. Deze voorlopige zoekgebieden worden in de tweede helft van het jaar weer verder uitgewerkt. Dan kan iedereen die dat wil daarop reageren. Ook nu al kunnen inwoners meepraten. Daarvoor nemen zij contact op met de gemeente. In de kalender staat waar en wanneer er bijeenkomsten in de buurt zijn. Op de website van RES Foodvalley is veel informatie te vinden in de bibliotheek en een uitgebreide tijdlijn van het proces opgenomen.

 

 

Dossier: Energietransitie
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen