Auto van de straat

Foto:

Staat jouw straat ook vol met dure auto’s die voor het grootste gedeelte stilstaan?

Al die ruimte die gebruikt wordt voor parkeerplekken in plaats van speeltuinen en groen. Zie jij dat ook liever anders? Meld je straat dan aan voor Auto van de straat! Om deel te nemen aan Auto van de Straat moet je in de provincie Gelderland wonen.

De provincie Gelderland selecteert uit de aanmeldingen drie Gelderse straten die mee mogen doen met Auto van de Straat. Die straten kunnen zes maanden lang elektrisch rijden en het gemak van autodelen ervaren. Het gebruik van de auto’s kost slechts €2,50 per uur. De elektrische laadpalen plaatsen we in de winnende straten. Het opladen is gratis.

Auto van de Straat is een initiatief van provincie Gelderland en Natuur & Milieu. Aautodelen  is een belangrijke oplossing voor het mobiliteitsprobleem. Voor Auto van de Straat werkt men samen met het autodeelplatform Buurauto. Buurauto regelt twee auto’s van het type Nissan Leaf I en II. Dit zijn vijfpersoonsauto’s met een actieradius van 175 en 250 km.

Van 2 maart tot 2 april kun je jouw straat aanmelden door o.a. een motivatie en foto of video te verzenden via het aanmeldformulier.

Voordelen

Autodelen is hét alternatief voor het bezit van een eigen auto. Autodelen is schoner, goedkoper en de milieubelastende autoproductie neemt af. “ Deze wedstrijd is een prachtige kans om in de praktijk te ervaren hoe plezierig autodelen kan zijn én je draagt bij aan het verminderen van de Co2 uitstoot. “ aldus gedeputeerde Jan van der Meer.

95% van de tijd staat de auto stil

Met Auto van de straat willen de organisaties de aandacht vestigen op de voordelen van autodelen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet-gedeelde auto’s gemiddeld 95% van de tijd stil staan. ‘Elk jaar komen er auto’s bij. Elk jaar worden files langer. Onze woonwijken slibben dicht met auto’s die de lucht vervuilen en CO2 uitstoten. Het grote aantal parkeerplaatsen verdringt bovendien het groen en mooie speelplekken uit de wijken. Dat zien we liever anders. Met elektrische autodelen laten we de straten weer ademen’, aldus Dorien Ackerman, directeur Campagnes van Natuur & Milieu.

Succesvolle eerste proef

Afgelopen jaar vond in Noord-Brabant een eerste proef plaats met elektrisch autodelen. Veertig huishouden deden vier maanden mee. Twee van de drie straten gingen na afloop van de wedstrijd door. Zij maken nu permanent gebruik van deelauto’s. Ackerman: ‘In totaal zijn er Nederland 8,5 miljoen auto’s, waarvan slechts 51.000 deelauto’s. Hoog tijd dat veel meer mensen de voordelen van elektrisch autodelen ervaren.’ Ruim een jaar geleden spraken overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties af dat er in 2021 minstens 100.000 deelauto’s moeten zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen