Biodiversiteit gaat niet zo maar

Foto:

Er is nog heel wat werk te verzetten voor biodiversiteit in het boerenbedrijf gemeengoed is.

Dat bleek vrijdag 6 maart in een overvol congrescentrum De Schakel. Daar verzamelden honderden boeren zich op uitnodiging van BoerenNatuur. BoerenNatuur werkt aan een landbouw, die landschap en natuur versterkt. De organisatie verbindt en inspireert haar leden en behartigt de belangen ervan. Vrijdag hadden was er naast een infomarkt een programma samengesteld met 36 workshops, waar allerlei aspecten aan bod kwamen. Bijvoorbeeld een gemeenschappelijk landbouwbeleid, of natuurinclusieve landbouw, veronkuiding op akkers en de intrigerende vraag, waarom boeren vlinders vangen.

Ze hadden allemaal te maken met de weg, die de landbouwer in moet slaan naar een landbouw, die landschap en natuur versterkt. Volgens de organisatoren is dat hard nodig. Nog altijd staat één derde van onze planten- en diersoorten op de Rode Lijst.

Voorzitter Alex Datema kon vertellen, dat allerlei partijen grote belangstelling voor dit onderwerp hebben. Alleen blijft de LTO “nog wat achter”. Dat vond hij jammer, want de boeren staan volgens hem voor “het collectief van de toekomst”. Een kreet, die momenteel staat voor 40 collectieven, verspreid over het hele land. Daarin werken 9000 boeren in 78.000 hectare natuur en landschapsbeheer aan een natuurintensieve landbouw.

Hoogleraar aan de Radbouduniversiteit Ingrid Visser-Ramakers zette er een paar kritische kanttekeningen bij. Het gaat allemaal nogal moeizaam, wanneer het om het milieubeleid gaat, zo zei ze. De oorzaak wist ze ook. Dat komt omdat het beleid teveel op problemen gericht is, Daarmee doelde ze op bijvoorbeeld ontbossing en  vervuiling. Door die insteek worden de echte oorzaken niet aangepakt en dat zijn zaken als de economische groei, het niet verduurzamen van productieketens, het consumentisme.

Dat is ook erg lastig, want – zo zei ze – we hebben onze samenleving nooit getransformeerd naar duurzaamheid. Een grote uitdaging, want transities doen pijn. Hoe krijg je dan iedereen mee? Hoe organiseer je dat?

“We hebben nog nooit onze samenleving getransformeerd naar duurzaamheid”, aldus Visser. Een grote uitdaging, want transities doen pijn. Hoe krijgen we dan iedereen mee. Hoe organiseer je dat Datema constateerde, dat de bijval vaak van de burgers komt , de boeren zijn er nog al eens kritisch over. Die bijval is echter nogal makkelijk, want de burger voelt nog niet veel van die transitie. Die denkt er met een beetje minder vlees eten vanaf te zijn. Boeren daarentegen beseffen donders goed, dat ze anders moeten en vragen hulp wat ze morgen anders moeten doen. BoerenNatuur helpt daarbij.

BoerenenNatuur werd in 2016 opgericht. Het is de derde keer, dat een dag als deze georganiseerd wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen