Trouwambtenaren platgebeld door huilende bruiden

Foto:

In het hele land hangen aanstaande bruiden huilend aan de telefoon met de ambtenaar die ze in de echt moet verbinden.

Dat zegt zegt Ilse de Zwart, trouwambtenaar in Nijkerk en bestuurslid van Matrimonium (de vereniging voor trouwambtenaren): “Het is crisis. Ze zien hun dag niet doorgaan omdat de horeca dichtgaat. Vaak hebben mensen zo’n locatie voor de hele dag. Ze beginnen met de trouwceremonie, daarna een borrel, daarna proosten en dan feesten.”

De huwelijken zelf kunnen wel doorgaan. De Zwart: “Dat is een wettelijk iets. Het geeft je bepaalde rechten en dat mag je de burger niet ontnemen.” Maar als een locatie dicht is, kun je daar simpelweg niet trouwen. Bruidsparen kunnen dan wel in de trouwzaal van een gemeentehuis terecht, maar sommige mensen willen dat niet. Ook mogen er voorlopig maximaal honderd mensen bij de bruiloft zijn, terwijl bruidsparen soms meer gasten hebben. Bovendien mogen verkouden gasten de bruiloft niet bijwonen.

Meerdere bruiloften zijn al uitgesteld. De Zwart zelf hoorde maandag dat een van haar stellen heeft besloten om later te trouwen. Ze werken allebei in een ziekenhuis en zijn daar nodig, zegt ze.

De bruiloften die wel doorgaan, worden soberder. De bruid en de bruidegom mogen elkaar zoenen “maar we feliciteren ze niet. We proosten met een glas, geven een hartje of een boks in de lucht, of raken elkaars ellebogen aan.”

De trouwambtenaren zelf moeten hun manier van werken ook aanpassen. De Zwart: “In elk geval tot 6 april brengen we geen huisbezoeken voor voorgesprekken. We moeten creatief zijn. We skypen, bellen of mailen.”

Het bericht Trouwambtenaren platgebeld door huilende bruiden verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen