VVT-organisaties bundelen krachten voor extra coronazorg in de regio

Foto:

VVT-organisaties Amaris, HilverZorg, Inovum en Vivium werken zij aan zij aan de realisatie van speciale afdelingen voor coronapatiënten.

Dit doen ze om een goede verdeling van beschikbare zorg te bewerkstelligen en de ziekenhuizen te ontlasten. Ook in de thuiszorg werken deze organisaties in de regio samen in speciale coronateams.

Met het oog op de toename van het aantal coronapatiënten (Covid-19 positieve patiënten), werkt de VVT-sector (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg) in de regio hard om zogenaamde ‘Covid-19 units’ te realiseren. Dit zijn afdelingen die bovenop de beschikbare capaciteit in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen. Enkele van deze plekken zijn al gerealiseerd, zoals in woon-zorgcentrum Gooizicht en Augustinushof in Hilversum. Andere corona-afdelingen worden op dit moment opgezet.

Corona-afdelingen

Het gaat hierbij nadrukkelijk om zorgafdelingen die volledig afgezonderd zijn van de kwetsbare cliënten van de verschillende VVT-organisaties. De plekken op de coronaafdelingen zijn bestemd voor patiënten die geen acute ziekenhuiszorg (meer) nodig hebben, maar na bijvoorbeeld ontslag uit het ziekenhuis nog niet sterk genoeg zijn om naar huis te kunnen. Ook worden patiënten opgenomen die vanuit de thuissituatie door de huisarts worden ingestuurd. Deze patiënten hebben geen acute ziekenhuiszorg nodig, maar wel zorg die niet in de thuissituatie geboden kan worden. Dit betreft 24-uurszorg die door ervaren en gespecialiseerde zorgprofessionals als artsen, verpleegkundigen en verzorgenden van de betrokken VVT-organisaties wordt geleverd. De samenwerking is tot stand gekomen in goede afstemming met ziekenhuizen, huisartsen, GGD en ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg).

Coronathuiszorgteams

Naast deze corona-afdelingen zijn er afgelopen week ook speciale coronathuiszorgteams geformeerd. Hierbij worden naast de ziekenhuizen, ook de huisartsen in de regio ontlast. Zij moeten dagelijks vele organisaties bellen om een patiënt geplaatst te krijgen. Met dit speciale thuiszorgteam is dat verleden tijd.
Met het openen van deze extra plekken en gespecialiseerde thuiszorgteams zorgen deze VVT-organisaties ervoor dat de capaciteit in de ziekenhuizen zoveel mogelijk beschikbaar blijft en dat patiënten de juiste zorg krijgen. Er vindt dagelijks afstemming plaats tussen de organisaties in de regio. Zo kan de capaciteit voortdurend worden aangepast aan de ontwikkelingen.

Dit is al weer het honderdste bericht, dat we in verband met de coronacrisis gepubliceerd hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen