Leergeld Nijkerk verstrekt extra laptops

Foto:

Stichting Leergeld Nijkerk ziet het aantal aanvragen voor laptops de laatste weken enorm stijgen.

De stichting helpt gezinnen die financieel niet daadkrachtig zijn. Normaal gesproken komen de aanvragen voor laptops het meest van gezinnen met kinderen die naar de middelbare school gaan, maar door het verplichte thuisonderwijs hebben ook basisscholieren vaker een computer nodig. Niet in alle huishoudens heeft men de beschikking over een computer of laptop. Hoewel de eerste verantwoordelijkheid voor thuisonderwijs ligt bij de scholen, zet Leergeld Nijkerk zich in om kinderen te voorzien van laptops zodat zij goed mee kunnen doen.

Besteedbaar inkomen

Vorig jaar reikte de stichting 38 laptops uit aan gezinnen, met name voorafgaand aan de start van het nieuwe schooljaar. Tijdens de laatste 3 weken zijn er nu al meer dan 25 aanvragen voor laptops binnengekomen.

Mensen die onder 130 procent van het minimumloon zitten komen in aanmerking voor hulp van Leergeld. Daarbij wordt ook gekeken naar het besteedbaar inkomen. Iemand kan misschien op basis van die 130 procent niet in aanmerking komen, maar wel hoge vaste lasten of schulden hebben. Daar houdt de stichting ook rekening mee. ,,We hebben liever dat mensen ons een keer te veel mailen als ze twijfelen of ze in aanmerking komen, dan te weinig”, aldus Falco van Loon namens het stichtingsbestuur.

Hoewel de aanvragen voor laptops toenemen, nemen de andere aanvragen af. Omdat veel activiteiten stilliggen komen er weinig aanvragen binnen voor sport- of clubcontributie, muziekles of schoolactiviteiten. Van Loon zegt dat Leergeld zich ook zorgen maakt om de spanning die in gezinnen uit de doelgroep kan ontstaan door het thuiszitten. Digitale middelen kunnen kinderen afleiding bieden en het zorgt voor online contact met leeftijdsgenoten. Daarnaast is het nodig voor goed thuisonderwijs. In principe verzorgt de stichting één laptop of per gezin, maar voor grote gezinnen kan een uitzondering worden gemaakt.

Zzp’ers en kleine ondernemers

De stichting werkt samen met de Nijkerkse bedrijven Gflex en Expert Nijkerk voor het verstrekken van de laptops. Leergeld Nijkerk verwacht dat het aantal aanvragen de komende tijd nog stijgt en roept ook zzp’ers en kleine ondernemers op zich te melden. Mensen die normaal bijvoorbeeld 2500 euro verdienen en nu de helft of minder kunnen in aanmerking komen voor hulp van Leergeld. Gewoonlijk komt na de eerste aanvraag altijd een intermediair van Leergeld op bezoek voor een intakegesprek. Vanwege de coronamaatregelen wordt momenteel telefonisch contact opgenomen met de aanvragers. Leergeld Nijkerk is een vrijwilligersorganisatie. De intermediairs proberen zo snel mogelijk te schakelen om de aanvragen in behandeling te nemen. Wie een aanvraag in wil dienen of meer informatie wil kan terecht via de website van de stichting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen