Gemeente pakt overlast eikenprocessierups aan

Foto: EL

De eikenprocessierups trekt zich weinig aan van de coronacrisis.

De komende maanden is de harige rups opnieuw in eikenbomen te vinden. De haren van de rups zorgen voor irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. De gemeente Nijkerk neemt maatregelen om de overlast zoveel mogelijk te voorkomen.

In de gemeente Nijkerk staan ruim 30.000 bomen, waarvan zo’n 4500 zomereiken. Een groot deel van deze eiken staat langs wegen, fietspaden en in de nabijheid van huizen. De aanpak van de eikenprocessierups richt zich op de gebieden waar inwoners de grootste risico’s lopen; drukke fietspaden, rondom scholen, kinderdagverblijven, verzorgingscentra en publieke gebouwen.

De aanpak bestaat uit 3 maatregelen: de behandeling van eikenbomen met het middel XenTari, het wegzuigen van nesten op plekken waar deze worden gemeld en biologische bestrijding met vogels en insecten.

Behandeling XenTari

Dit preventieve middel vermindert het aantal rupsen. Het wordt in april en mei in eikenbomen geblazen langs fiets- en voetpaden, bij parkeerplaatsen of schoolpleinen. Het middel wordt niet gebruikt in gebieden die door de Vlinderstichting zijn aangemerkt als beschermingsgebied.

Wegzuigen nesten

Inwoners die overlast ondervinden van de eikenprocessierups kunnen dit melden bij de gemeente. In juni en juli worden de nesten door een gespecialiseerd bedrijf weggezogen op plekken waar meldingen zijn gedaan. Dit zijn bomen die de gemeente niet preventief heeft behandeld.

Biologische bestrijding

Op een deel van de Palestinaweg heeft de gemeente in samenwerking met de Stichting Biotoopverbetering Agrarisch Overleg (BAO) het afgelopen jaar aan beide zijden bloemrijke akkerranden ingezaaid. De kruidenplanten trekken vogels en insecten die natuurlijke vijanden zijn van de eikenprocessierups.

Ook is er afgelopen februari in de gemeente een groot aantal nestkastjes opgehangen. Dit gebeurde door basisschoolleerlingen, onder begeleiding van raadsleden, vrijwilligers van het Instituut voor Natuurbeschermingseductie (IVN), afdeling Nijkerk en medewerkers van de gemeente. Scouting Nijkerk en Hoevelaken, Accent, Aeres, Veensche Kas en de Inclusief Groep hebben de nestkastjes gemaakt. Vooral mezen houden van de eikenprocessierups en de eitjes van de rups.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder (nachtvlinder). De vlinder legt in het vroege voorjaar haar eitjes, vooral in zomereiken. De overlast wordt veroorzaakt door de brandharen van de rupsen. De brandharen kunnen zeer irritant zijn voor mens en dier.

Meer weten?

Voor meer informatie over de eikenprocessierups, onder meer hoe mensen eikenprocessierupsen kunnen melden bij de gemeente en wat ze zelf kunnen doen bij overlast, kijk op: www.nijkerk.eu/eikenprocessierups.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen