De terrassen, wat wel, wat niet?

Zo vol kan het niet worden
Zo vol kan het niet worden
Foto:

Er is extra ruimte voor terrassen vanaf 1 juni. De gemeente stuurde er een uitgebreid persbericht over.

Vanaf 1 juni a.s. krijgen de horeca-ondernemers de mogelijkheid om hun terrasruimte tijdelijk uit te breiden.

De ondernemers van het Plein, de Kolkstraat en het Molenplein hebben hiervoor gezamenlijk een plan gemaakt. Dat plan past binnen de kaders die door de gemeente zijn aangegeven.

Voor de ondernemers in Hoevelaken wordt per locatie bekeken wat de mogelijkheden zijn.

De afgelopen weken zijn er veel maatregelen getroffen om het corona virus zo goed mogelijk te controleren. Op dit moment worden sommige maatregelen stap voor stap versoepeld. Eén van de versoepelingen betreft het heropenen van de horeca per 1 juni. Zowel binnen als buiten zijn gasten weer welkom, onder strikte voorwaarden.

De basis is dat iedereen aan een tafel moet zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar moet houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden). De 1,5 meter afstand zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder gasten kunnen plaatsnemen op de bestaande terrassen. Om de ondernemers de gelegenheid te geven om de tafels zo te plaatsen dat de 1,5 meter afstand wordt gewaarborgd, krijgen zij meer ruimte.

Ruimte voor hulpverleningsdiensten

Bij alle aanpassingen is de basisvoorwaarde dat er genoeg ruimte is voor de hulpverleningsdiensten. Ook blijft er voldoende ruimte voor het laden en lossen. De bestaande routes voor het (fiets)verkeer blijven gewoon vrij.

Burgemeester Renkema: “We zijn blij dat we de ondernemers de extra ruimte kunnen bieden en dat we dit gezamenlijk tot stand hebben gebracht. Het is heel belangrijk dat de veiligheid en de toegang voor de hulpdiensten gewaarborgd is. Wanneer iedereen zich aan de voorschriften houdt, kunnen we vanaf 1 juni weer op een terras van het mooie weer genieten.”

Uitbreiding van terrasruimte

Wethouder Broekman: “Met het bieden van extra ruimte proberen we de horeca zoveel mogelijk te helpen om weer op te starten en hun klanten een goede en veilige plek te bieden. We zijn daarom direct het gesprek aangegaan toen duidelijk werd dat er meer mogelijkheden kwamen voor de horeca. We zien heel veel creativiteit en veerkracht. Er zijn samen goede oplossingen bedacht zodat ze binnen alle voorschriften tóch aan de slag kunnen.”

Verschillende indelingen

De ondernemers op het Plein mogen het bestaande terras standaard plaatsen tot 8 meter. Vanaf dat punt wordt er ruimte vrij gehouden voor passanten, hulpverleningsdiensten e.d. Aanvullend mag de horeca extra ruimte op het midden van het Plein gebruiken. Voor de ondernemers op het Molenplein geldt dat de ondernemers hun terras mogen uitbreiden richting het plein, zodat ook zij hun tafels op 1,5 meter kwijt kunnen. Op de Kolkstraat worden de terrassen naar voren uitgebreid en mogen tafeltjes tussen de bomen worden geplaatst. Er blijft hier te allen tijde een vrije ruimte van 5 meter voor de hulpverleningsdiensten. Ook blijft er voldoende ruimte voor (fiets)verkeer.

Openingstijden terras

De extra ruimte op het midden van het Plein en de uitbreiding op het Molenplein en de Kolkstraat sluit om 00.00 uur. De ondernemers zorgen ervoor dat tafels en stoelen op de uitbreiding na sluitingstijd niet meer kunnen worden gebruikt. De sluitingstijd van de reguliere terrassen (de 4 vaste meters) is onveranderd 01.00 uur. Optredens of extra geluid zijn niet toegestaan op de ‘uitbreiding’. Voor het bestaande terras blijven de nu geldende regels qua geluid van kracht.

Gastheerschap

De horecaondernemers zijn gastheer op het terras. Zij zijn verantwoordelijk voor het schoon, heel en veilig houden van het terras en de omgeving. Zij reguleren o.a. het plaatsen van de gasten en hun eventuele fietsen. Zij zijn tevens het eerste aanspreekpunt bij zorgen of problemen die direct met het terras en het gebruik te maken hebben. Natuurlijk houden de handhavers en toezichthouders van de gemeente ook oog op de locaties, zoals zij normaal ook doen.

Voor de fietsen van de bezoekers van de terrassen wordt ruimte gecreëerd op het Molenplein, het Plein en de Koetsendijk. Dit gebeurt op verschillende manieren o.a. door het plaatsen van hekken en borden.

Over hoe het met de markt op vrijdag moet, daar wordt nog over overlegd.

Lekker Nijkerk

De horeca-ondernemers hebben er zin in. De andere winkels zijn blij, dat er weer wat te beleven valt in de stad. Daarom maakte LekkerNijkerk deze video. ZSe willen met z’n allen laten zien, dat we samen trots zijn op Nijkerk in deze tijd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen