Zorgerf Buiten-Land inspireert wethouder Dijksterhuis

Foto:

PUTTEN – Wethouder Harke Dijksterhuis ging donderdag 4 juni op werkbezoek bij Zorgerf Buiten-Land.

De versoepelingen in de maatregelen rondom de corona-crisis maken een werkbezoek onder voorwaarden weer mogelijk. Doel van het bezoek was het verkrijgen van achtergrondinformatie voor het Nijkerkse ‘Programma Volwassenen’ over het speciale concept van wonen en dagbesteding voor mensen met dementie op Zorgerf Buiten-Land. Wethouder Dijksterhuis sprak (met 1,5 meter afstand), met de initiatiefnemers van het Zorgerf, Yvonne en René van der Leest. Zo liet hij zich informeren over aandachtspunten voor het laten slagen van zo’n voorziening.

Buiten-Land biedt dagbesteding in Nijkerk en Putten

Daarnaast biedt het kleinschalig wonen voor ouderen met dementie in een vakantieachtige setting in Putten. Elf jaar geleden startten de twee ondernemers met een dagopvang aan de Keienweg in Nijkerk. Inmiddels zijn daar ook de dagopvang én het wonen in Putten bijgekomen. Dagelijks gaan in totaal 66 personen naar de beide locaties voor dagopvang.

Daarnaast wonen er in totaal 48 mensen met dementie in drie hofjes van woningen op het Zorgerf. Elke bewoner heeft een eigen zit/slaap kamer met toilet en deelt zijn douche met 2 andere bewoners. Men maakt gebruik van het grote Hofhuis en alle tuinen. Vanuit de woning kijken de bewoners uit op een gemeenschappelijke binnen-plaats met dieren, planten, bloemen en allerlei mensen die er in de weer zijn.

Ook de familie kan een rol blijven spelen op het gebied van zorg of vermaak, als zij dat wil. Voor de kleinkinderen zijn er routes over het terrein aangelegd met diverse spelvormen om met opa of oma te doen.

Enthousiast over concept

Wethouder Harke Dijksterhuis: “Ouderenbeleid is een speerpunt van de gemeente Nijkerk. Dat blijkt uit de Woonvisie die de gemeenteraad deze maand bespreekt. Maar het zal ook terugkomen in het beleid met betrekking tot volwassenen, dat we momenteel aan het opstellen zijn. Wonen en zorg zijn daar natuurlijk belangrijke elementen in. De manier waarop Zorgerf Buiten-Land de zorg aan mensen met dementie heeft vormgegeven, spreekt mij erg aan. De persoonlijke en gedreven manier waarop Yvonne en René hun ideeën uitvoeren, inspireert mij enorm. Zij proberen nadrukkelijk aan te sluiten bij de interesses die de mensen die naar de dagbesteding komen of er wonen, vroeger hadden. Maar daarnaast biedt het meedoen aan de dagelijkse routine van het huis zingeving.

Bewoners en bezoekers hebben daarna weer iets om samen over te praten en voelen zich gewaardeerd.

De natuurlijke omgeving met dieren en de structurele bezoeken van kinderen van peuterzalen en scholen stimuleren sociaal contact. Een ander aspect dat ik aantrekkelijk vind, is de samenwerking met het Praktijkonderwijs. Er is plek voor zes leerlingen en hun praktijkdocent om hier twee dagen per week te leren. En regelmatig lukt het ook om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toe te leiden naar betaald werk. Die combinatie van maatschappelijke functies, mét daarbij het toegenomen welzijn van de mensen met dementie maken dat ik erg enthousiast ben over dit concept.”

Voluit leven met dementie

René van der Leest: ”Voluit leven met dementie, dat is wat Yvonne en ik de mensen gunnen. We willen graag dat mensen genieten van alles wat er gebeurt op het Zorgerf en zich nuttig en nodig voelen. Bewoners op het Zorgerf zijn onderdeel van een leefgemeenschap. Een levendige omgeving prikkelt hen om op een natuurlijke manier actief te blijven. Ze worden actief betrokken bij het verzorgen van de dieren, activiteiten in de tuin en moestuin, het halen van hout voor de kachel en bij het koken en afwassen. Op die manier merken ze dat ze er toe doen en dat verhoogt hun eigenwaarde.”
Yvonne van der Leest: “Er is ook wetenschappelijk bewijs, dat mensen in een omgeving als deze veel langer fit en vitaal blijven. De komende tijd gaat de universiteit van Maastricht hiernaar nog meer onderzoek bij ons doen. Het leven gaat hier door; mensen kunnen blijven meedoen tot het einde, in een verrijkte buitenomgeving.”

Samenwerking Beweging 3.0

Het Zorgerf heeft een samenwerking met Beweging 3.0, een organisatie met veel kennis en kunde op het gebied van de ouderenzorg. Bij zowel het wonen als de dagbehandeling is het personeel afkomstig van Beweging 3.0.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen