Nijkerkse BOA’s al vanaf 2008 in bezit wapenstok

archieffoto
archieffoto
Foto: Arjen Gerritsma

BOA’s vragen om bewapening van pepperspray en wapenstok.

In veel gemeenten hebben ze die niet, Nijkerk werd in die discussie vaak als voorbeeld van het tegenovergestelde genoemd. Zo zei Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond in de Volkskrant van 22 mei: “In Nijkerk hebben boa’s wel verdedigingsmiddelen, in Amsterdam niet.”

Ook Barneveld, Scherpenzeel

Op vragen van nijkerk.nieuws.nl antwoordt de gemeente: “De aanvraag van een middel zoals een wapenstok loopt via de driehoek (burgemeester, politie en OM), en de direct toezichthouder van politie (BOA coördinator met betrekking tot verstrekking middelen) . Dienst Justis verzorgt de toetsing van deze aanvragen. Voor Nijkerk geldt dat de uitrusting van de BOA’s altijd is afgestemd in de basiseenheid van de politie (Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk). Voor deze 3 gemeenten gelden dan in principe ook dezelfde afspraken.

Toetsing vindt plaats op een aantal criteria. Hoe snel kan er bijvoorbeeld door een BOA een beroep gedaan worden op de politie indien nodig (en hoe snel is die dan ter plaatse), hoe ziet het werkgebied eruit (stad versus buitengebied), over welke geweldsmiddelen kan de BOA op basis van zijn taakstelling beschikken en voor welke soort wetsovertreding(en) is de opsporingsbevoegdheid verleend.

Werkgebied groot

De gemeenten in de basiseenheid vinden, dat de BOA’s op een goede manier hun taken moeten kunnen uitvoeren, taken die een tijdlang voor en door de gemeenten samen zijn uitgevoerd. De gemeenten, waaronder Nijkerk, vonden (en vinden) dat de mogelijkheid van het gebruik van een wapenstok in sommige situaties ondersteunend kan zijn bij de uitvoering van de werkzaamheden, bijvoorbeeld bij het toezicht tijdens nachtelijke horecatijden. Daarnaast is het gebied waarbinnen de BOA’s werken behoorlijk uitgestrekt. Hierdoor duurt het soms enige tijd voordat back-up door de politie ter plekke te komen.

Justis

De screeningsautoriteit Justis werkt aan een veiligere en rechtvaardigere samenleving door het screenen van personen en organisaties.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen