Trekt Optisport stekker uit zwembad?

Foto:

Optisport wil minder gaan betalen, omdat de opbrengsten  van het zwembad tegenvallen. Als dat niet gebeurt, trekt de exploitant er mogelijk de stekker uit.

Slechte resultaten

Tijdens de commissievergadering beschreef directeur Erwin van Iersel, waarom het zo slecht gaat tot nu toe: “Afgelopen jaar hebben wij door allerlei omstandigheden een slecht financieel resultaat behaald in Nijkerk. In 2019 was het verlies 573.000 euro voor belasting. Reden om met de gemeente in gesprek te gaan over een lagere bijdrage vanuit Optisport aan de gemeente. Gedurende een intensieve maar constructieve periode van overleg zijn we uitgekomen op structurele een verlaging van 127.000 euro. Waardoor we per jaar nog ruim 250.000 euro aan de gemeente Nijkerk gaan betalen. Wij hebben er vertrouwen in dat het met deze verlaging moet gaan lukken.”

Sombere Toekomst Flevo

Flevovoorzitter Henno Koelewijn is er niet gerust op: “Het voorstel dat voorligt gaat uit van een eenmalige bijdrage van € 108.000,– om de moeizame start op te vangen en een structurele verlaging van € 127.000,– per jaar. En als
laatste € 5.000,– OZB en energie per jaar, omdat dat verkeerd in het bestek zou hebben gestaan. Maar de vraag is of we er daarmee ook zijn. Wij denken niet dat het na deze bijdrage stopt. En willen de gemeente Nijkerk behoeden
voor een financiële misstap.”

Voor de zwemclub ziet de toekomst er – financieel gezien – niet bijster gunstig uit. In Bad Bloemendal werd het hele bad voor € 81,83 gehuurd. In het Jaap van der Krolbad moet de vereniging € 169,95 per uur gaan betalen. De club huurt het hele bad (8 banen) 350 uur voor. Daarnaast huurt Flevo ook nog op andere avonden een aantal banen. In het totaal maakt de zwemvereniging zo’n 680 uur gebruik van het bad.. In 2018 betaalde Flevo € 41.000,- aan huur, in 2021 wordt dat € 71.000,-. Koelewijn:”Mochten deze tarieven niet veranderen, dan houdt het voor onze vereniging snel op. Dan zullen we moeten concluderen dat na bijna 90 jaar een van de oudste verenigingen van Nijkerk op moet houden te bestaan.”

Dreigend

In de aanbesteding is afgesproken, dat Optisport de gemeente jaarlijks 400.000 euro betaalt. Dat bedrag moet naar beneden, naar 250.000,-. In de commissievergadering zei Van Iersel hierover, dat het niet  vaak voorkomt, dat een exploitant de gemeente betaalt. “We willen 2,5 ton betalen, dat is zeer bijzonder. Ik denk, niet, dat er een andere partij is, die dat wel zou willen.” Deze dreigende woorden vielen overigens wel verkeerd bij de raadsleden tijden de commissievergadering.

Te mooi om waar te zijn

Er werd door de raadsleden uitgebreid de tijd voor genomen. Eerst werd er teruggeblikt. Was de aanbesteding wel zorgvuldig genoeg geweest? Was het aanbod van Optisport niet te mooi om waar te zijn? Hadden we dit kunnen voorkomen? Hadden er geen alarmbellen moeten gaan rinkelen. Is er wel genoeg gedaan om dit scenario te voorkomen?. Vragen, die allemaal aan wethouder Abouyaakoub werden voorgelegd. Overigens kunnen de raadsleden die vragen natuurlijk ook aan zichzelf voorleggen. Maar goed, volgens de wethouder en haar ambtenaren is het allemaal zorgvuldig en volgens de regels verlopen.

Position paper geheim

Eigenlijk vond de hele raad het voorstel om de bijdrage van Optisport te verlagen naar 2,5 ton per jaar veel te weinig onderbouwd. Daarom is het op deze manier niet naar de inwoners te verantwoorden, zo zei Blankensteijn van het CDA, bijgevallen door onder andere Klompenhouwer (Lokale Partij) en Moes (Pro21). De raad eist dan ook meer inzicht in de onderbouwing van de cijfers. Nu zijn die cijfers wel geheim, omdat er bedrijfsgevoelige informatie over Optisport in staat. Daar zal de raad binnenkort  in vertrouwen naar kunnen kijken. Dat geldt ook voor de “position paper”. Dat is een stuk, waarin het college de verschillende scenario’s voor de toekomst beschrijft. Ook dat stuk is geheim en ook dat kunnen de raadsleden onder geheimhouding in zien.

Over 2 weken beslist de raad.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen