Samen tijdens corona (video)

Foto:

De komende weken maken we samen met de Stad Nijkerk en de gemeente een serie verhalen over de gevolgen van corona.

Wethouders gaan daarover in gesprek met “mensen uit het veld”

De vierde aflevering gaat over de bouw in coronatijd

SamenThuis: ‘Druk op de woningmarkt blijft hoog’

SamenThuis Vastgoedontwikkeling is sinds 2015 ontwikkelaar van complexe binnenstedelijke locaties.

In 2019 is SamenThuis Vastgoedontwikkeling gestart met een aansprekende ontwikkeling van nieuwbouwwoningen aan de Oude Barneveldseweg.

De gemeentelijke kaderstelling lag in afwachting van de nieuwe woonvisie voor het gebied klaar, maar toen gooide het coronavirus roet in het eten. Aan de Oude Barneveldseweg ligt momenteel een groot parkeerterrein met verouderde bebouwing en een stuk weiland. Herbert Bosch van Samen Thuis Vastgoedontwikkeling: ,,Het terrein stond al jaren op de nominatie om wat mee te doen. In februari van dit jaar hebben wij het plan bij de gemeenteraad gepresenteerd. Na overleg is het plan nog even aangehouden, omdat de gemeenteraad wilde wachten tot de nieuwe Woonvisie was vastgesteld. Toch was de raad unaniem in haar beslissing dat het gebied ontwikkeld mag worden naar woningbouw.”

Het ‘even wachten’ op de nieuwe woonvisie viel precies samen met het losbarsten van de coronacrisis. Dat had niemand zo kunnen voorzien, maar leidt nu wel tot zeker een half jaar vertraging in het proces. ,,We hebben gelukkig voorafgaand aan het presenteren van het project al een uitvoerig gesproken met omwonenden en de omliggende bedrijven. We zijn hier, waar mogelijk, mee verder gegaan toen de coronacrisis landde, maar een grotere bijeenkomst met omwonenden was natuurlijk niet te organiseren. Onze doelstelling is en blijft een plan te ontwikkelen waar ook voor omwonenden en de omliggende bedrijven een positieve kant aan zit. Eén van de maatregelen is om een blijvende groene zone te creëren tussen de nieuwe wijk en de bestaande woningen. Het zal een buffer worden tussen de bestaande wijk en deze nieuwbouw. Sommige omwonenden hebben al gezegd dat als het plan gereed is, ze wel een appartement zouden willen kopen en dat is het grootste compliment wat we kunnen krijgen.”

Overleg

De besluitvorming over de gemeentelijke kaderstelling is nu gepland na de zomer. ,,We hebben ook tijdens de coronacrisis goed overleg kunnen voeren met de gemeente Nijkerk. Samen kunnen we online vergaderen en dat werkt eigenlijk heel goed. Soms krijgen we nu zelfs sneller antwoord op een vraag dan voorheen” zegt Bosch lachend. ,,Natuurlijk is een half jaar vertraging in de plannen vervelend, maar iedereen doet wel zijn best om elkaar te helpen en gunt elkaar ook de ruimte. De coronacrisis brengt wat dat betreft ook positieve dingen met zich mee.”

Dat geldt ook voor de woningmarkt in Nijkerk en omgeving. In deze tijd ziet Bosch ook de belangstelling voor de regio Nijkerk groter worden vanuit de Randstad. ,,Stedelingen hebben juist in deze tijd van de coronacrisis gemerkt hoe het is om in een appartement of huis middenin de stad te wonen, terwijl ze aan huis gebonden zijn. Ze zien ook dat een huis in Nijkerk vele malen groter en goedkoper is dan wat ze in de grote stad hebben en dat Nijkerk centraal in het land ligt. Dit maakt dat de druk op de vastgoedmarkt nog steeds ongekend hoog is. De woningbehoefte blijft hier groot. Ik ben blij dat de vastgoedmarkt en de bouw dit signaal goed oppakken en besloten hebben dat de bouw door blijft gaan. We zijn blij dat de gemeente Nijkerk dit voortvarend blijft oppakken.”

Zoals iedereen weet is er zeker in het betaalbare segment veel vraag naar een woning, ook vanuit inwoners van Nijkerk. ,,We vinden het, met de gemeente, belangrijk om in dit project te voldoen aan de vraag vanuit Nijkerkse bewoners, met name ook voor starters en senioren. Omdat de wijk ongeveer 160 woningen zal omvatten, hebben we ook ruimte voor een aantal woningen in het duurdere segment. Die woningen zijn belangrijk voor de totale haalbaarheid van het project. ”

Duurzaam

Samen Thuis Vastgoedontwikkeling blijft zich inzetten om de woningen aan de Oude Barneveldseweg een zo energieneutraal mogelijk karakter te geven. ,,We hebben het over meer dan honderd woningen en appartementen, daarmee voegen we echt iets toe aan Nijkerk. Het is belangrijk om daarbij ook voor de lange termijn te blijven nadenken. Wij zetten vanuit ons zelf sterk in op duurzaamheid, om de wereld beter achter te laten dan dat we hem aangetroffen hebben. Een mooi voorbeeld zijn de woningen in het Hof van Maxima in Utrecht; ons meest duurzame project tot nu toe en het meest duurzame project van de provincie Utrecht!”

Kansen voor De Bunte Vastgoed: ‘Focus ligt op nieuwe projecten’

De Bunte Vastgoed Oost heeft in de loop der jaren heel wat woningen kunnen opleveren in de gemeente Nijkerk, maar nooit lag er zo’n grote uitdaging als verkopen in een tijd van een wereldcrisis. Toch kijkt bestuurder Wouter van den Top met een tevreden gevoel terug op de afgelopen maanden en hij kijkt vooruit.

Het team achter De Bunte Vastgoed Oost had met diverse scenario’s rekening gehouden voor als een ramp de woningmarkt trof, behalve een virus. Van den Top: ,,We hadden plannen klaar liggen voor veranderingen in bijvoorbeeld de regelingen in de stikstofuitstoot. Maar dat een virus als corona de woningmarkt zou bedreigen, werd een unieke situatie.” In Nijkerk was voor hen de laatste verkoopmanifestatie eind februari in De Schakel, waar rond de 800 geïnteresseerde kopers op af kwamen. ,,Hierna kwam er een publieke inschrijving en kregen mensen hun nieuwe woning toegewezen.”

Na de intelligente lockdown werd het pas merkbaar hoeveel invloed corona kreeg op de samenleving. ,,Mensen waren blij dat ze een woning hadden toegewezen gekregen, maar een beperkt aantal werd angstig door het coronavirus. Ze wisten immers niet wat er op hen af zou komen. In dit nieuwe plan was er ook veel ruimte voor seniorenwoningen en het waren vooral de senioren die nu aan de handrem trokken en van de woningen af zagen. Gelukkig waren er ook genoeg mensen die dit zagen als een kans die ze niet snel meer zouden krijgen en stand bleven houden.” De midden- en hoekwoningen bleven erg in trek. Na een paar maanden waren alle woningen verkocht. ,,Het was een opluchting dat een project dat net voor de coronacrisis van start was gegaan en tijdens de coronacrisis verkocht moest worden toch uiteindelijk verkocht was.”

In beweging

Er is een heel beperkte vertraging in de bouw opgetreden. ,,Het was heel fijn dat medewerkers van de bouw gewoon hun werk mochten uitvoeren, met inachtneming van de regels die door het RIVM zijn opgelegd. Een vertraging van een half jaar zou vreemde situaties hebben opgeleverd”, stelt Van den Top.

De woningmarkt blijft in beweging en de vraag die vanuit de Regio Food Valley komt, wordt op de voet gevolgd door De Bunte Vastgoed. ,,Wij zijn aangesloten bij de vastgoedmonitor en we zien een behoorlijke vraag naar woningen in onze regio vanuit het westen ontstaan. Die vraag valt niet weg door de coronacrisis. Er komt mogelijk een grotere druk op de markt van betaalbare woningen. Wij blijven samen met gemeenten worstelen om woningen te realiseren voor deze doelgroep.”

De komende maanden focust Van den Top zich samen met het team op de verkoop van de volgende fase van Doornsteeg. Daarnaast ligt de aandacht bij diverse inbreidingsplannen en de volgende woonwijk in Nijkerk, Spaanse Leger. ,,Voor de realisering van deze ontwikkeling werken we nauw samen met de gemeente Nijkerk en zijn we druk bezig om het bestemmingsplan gereed te maken.”

Deze serie (gemaakt door De Stad Nijkerk en nijkerk.nieuws.nl) komt tot stand in samenwerking met, de gemeente Nijkerk

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen