Geld verdienen met meelwormen, het kan

Foto:

In zijn zoektocht naar nieuwe activiteiten koos bioboer Rowin Batterink van Het Witte Water aan de Nieuwe Voorthuizerweg 30 voor het kweken van meelwormen.

In de klimaatcellen op de biologische boerderij “Het Witte Water” van Rowin Batterink  staan de bakken met meelwormen tot meer dan manshoog opgestapeld. De wormen zijn bijna klaar om te worden gezeefd, waarna ze worden verkocht aan bedrijven in de petfoodbranche (dierenvoeding). Batterink is er nu een week of tien mee aan de slag. Daarnaast worden er 5.500 opfokhennen gehouden, 450 varkens afgemest voor De Groene Weg en diverse groenten geteeld die aan huis worden afgezet.

Het kweken van meelwormen staat nog wel in de kinderschoenen. Batterink: ” In verband met de continuïteit van het bedrijf ben ik op zoek gegaan naar alternatieve verdienmodellen. Ik had jaren geleden iets gelezen over insecten als alternatieve eiwitbron en daar ben ik me verder in gaan verdiepen.” De keuze viel op meelwormen. Deze zijn circulair, met laagwaardige reststromen en minder uitstoot te kweken tot een hoogwaardig eiwitproduct.

Van een bedrijf dat glaswormen maakt, krijgt Batterink drie dagen oude larven. Vervolgens is het een kwestie van voeren. Een aantal klimaatcellen wordt gebruikt als afmestcel, andere voor het vermeerderen van de meelwormen. Elke week is een cel klaar om te worden afgezet. Voorlopig alleen richting de diervoedingssector. ‘Maar de productie is zo ingericht dat we ook makkelijk kunnen kweken voor humane consumptie’, zegt de boer.

Lees het hele verhaal op Nieuwe Oogst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen