Economisch gezien doet Nijkerk het goed

Foto: Joeri Hackmann

De economie groeide in onze gemeente in de afgelopen jaren harder dan elders in Nederland.

Dat blijkt uit de eerste “monitor economische ontwikkeling”, die het college heeft laten opstellen. De monitor zal jaarlijks verschijnen.

Uitkomsten

De belangrijkste uitkomst is de constatering, dat het in 2019 goed ging met de Nijkerkse economie. De werkgelegenheid groeide dat jaar met 4,8% tot 22.500 banen. Daarmee groeide het aantal banen twee keer zo hard als gemiddeld in Gelderland en Nederland. Sterk vertegenwoordigde sectoren zijn

  • de industrie (18% van de werkgelegenheid)
  • detail- en autohandel (14%)
  • zakelijke dienstverlening (13%)
  • groothandel (11%) en
  • de bouw (10%).

Groot aandeel voor food (gerelateerde) bedrijven

Nijkerk heeft een gediversifieerde economie met daarin een sterke vertegenwoordiging van maakbedrijven. Deze diversiteit kan in economisch roerige tijden een voordeel blijken, omdat het de kwetsbaarheid van de economie vermindert. Ook het grote aandeel food en foodgerelateerde bedrijvigheid kan nu een voordeel zijn, omdat de foodsector over het algemeen minder gevoelig is voor conjunctuur (hoewel dat per bedrijf natuurlijk wel verschilt en toeleveranciers aan de horeca het nu zwaar hebben).

Dat de Nijkerkse economie de afgelopen jaren harder groeide dan landelijk, is ook iets waar een bepaald vertrouwen aan zou kunnen worden ontleend. Het ondernemerschap en hard werken zit in de cultuur en getuige het aantrekken van nieuwe bedrijven is ook het vestigingsklimaat goed op orde (waarbij de gemeente natuurlijk altijd streeft naar verdere verbetering).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen