Terschuurs’ecoduct voor herten vanuit Nijkerk naar Utrecht

Foto:

Bouw meteen een ecoduct bij aanpak A1-A30, roept Vereniging het Edelhert op

Zo’n verbinding maakt het mogelijk dat edelherten vanaf de Veluwe via Nijkerk naar de Utrechtse Heuvelrug kunnen komen.

De A1 tussen Amersfoort en Barneveld wordt verbreed en het knooppunt Hoevelaken gaat helemaal op de schop. “Dat gaat bijna een miljard kosten, dan zijn die paar miljoen voor een ecoduct misschien acceptabel’’, zegt Nick van Adrichem, secretaris van Vereniging het Edelhert. tegen het AD ,,Als ze daar toch bezig gaan, is het handiger als een ecoduct ook dan wordt aangelegd.’’

In juli organiseerde Van Adrichem een bijeenkomst om te bespreken hoe het ecoduct weer op de radar van bestuurders en politici zou kunnen komen. Hij liet daar deze video zien.

De strategie is nu om eerst contacten te leggen met ambtenaren van de provincies en de gemeente Barneveld om het ecoduct onder de aandacht te krijgen. Lastiger wordt het ook om boeren mee te krijgen. Boerenorganisatie LTO Noord is tot nu toe tegen een ecoduct. ,,Als het doorgaat, moet het wel een beheerde populatie worden’’, legt Van Adrichem uit. ,,Net als op de Veluwe.’’ Een beheerde populatie houdt in dat bij een teveel aan edelherten er afschot plaatsvindt. Het Edelhert is een vereniging die het leefgebied van edelherten en damherten wil beschermen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen