Food Academy meer dan opleidingsinstituut

Foto:

Food Academy Nijkerk (FAN) gaat behalve mensen opleiden, ook vraag en aanbod op arbeidsmarkt in de foodsector bij elkaar brengen.

In februari startte de FAN met het opleiden van echt leerlingen. Gert-Jan Koetsier ging per 1 maart aan de slag als manager. En toen brak het virus uit.

“Ik wilde net aan een soort tournee langs alle bedrijven beginnen”, legt Koetsier uit. “Dat was niet meer mogelijk in de lockdown. Maar wat belangrijker was: de industrie had wel wat anders aan haar hoofd. Er was angst voor wat besmetting en quarantaine zouden betekenen voor de beschikbaarheid van personeel. De voedingsindustrie is natuurlijk een cruciale sector. Bovendien kregen we te maken met extra vraag, omdat iedereen ging hamsteren.” Tegelijkertijd waren er bedrijfstakken in de regio die te maken kregen met een dramatische afname in vraag en personeelsoverschot, zoals de horeca of de toeristen- en evenementenbranche.

Gert-Jan Koetsier: “Zo ontstond bij FAN en platform Veluwe Portaal het idee om vraag en aanbod bij elkaar te brengen; zonder extra kosten dus door collegiale in- en uitleen van personeel. We gingen meteen een flyer maken en onze leden bellen. Iedereen was erg enthousiast.” Uiteindelijk bleven grootschalige besmettingen uit en kon de industrie het zelf oplossen door extra inzet van eigen personeel en uitzendkrachten. En het hamsteren nam af. “We hebben maar een paar matches hoeven maken”, zegt Koetsier. “Maar de kiem voor een breder projectplan was ontstaan.”

Dat plan ligt nu klaar en wacht nu op een ‘go’ van gemeente en provincie.

bron: regiofoodvalley.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen