Valleilijn blijft rijden

Foto:

Onlangs verschenen berichten in de media, dat niemand de Valleilijn wil runnen.

Die lijn wordt tot december 2021 verzorgd door Connexxion. Daarna loopt de concessie af.

De aanbesteding voor de periode na 2021 had geen inschrijvers opgeleverd. Volgens de provincie Gelderland, die de aanbesteding uitschreef, komt dat door de coronacrisis. Vervoersbedrijven lijden namelijk grote verliezen, ondanks de overbruggingsregeling. Dat komt omdat de reizigers zijn weggelopen en vrezen voor de toekomst, aldus de provincie. Bovendien geven de vervoerders aan, dat  de benodigde financiering voor de treinstellen en de gevraagde modernisering niet is rond te krijgen.

Reden genoeg voor Nijkerks Statenlid Freek Rebel (CU) om daar vragen over te stellen. De provincie heeft ze beantwoord.

Volgens de provincie is de Valleilijn niet in gevaar. In het uiterste geval, kan de overheid de vervoerder dwingen te blijven rijden (openbaredienstverplichting). Maar eerst wordt een noodconcessie voorbereid en wordt die concessie onderhands gegund.

Freek Rebel is tevreden met de antwoorden, maar is er toch niet gerust op. Tevreden met de antwoorden, omdat vervoer verzekerd is. Niet gerust, want hij vraagt zich wel af, wat dit voor mogelijke gevolgen heeft op de lange termijn. Rebel: “En lukt het over twee jaar dan wel? Wat ons betreft mag je verwachten dat OV weer op oude niveau terug komt en moet je daar op anticiperen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen