Gemeentebegroting sluit opnieuw

Foto:

Het college van B&W heeft 10 september de meerjarenbegroting voor de komende periode aangeboden aan de raad.

Het is een nog maar concept. Voor het eerst kunt u erover meepraten (Wethouder Aboyaakoub hoopt, dat mensen van zich laten horen), meepraten vooral over de bezuinigingen. Er moet ongeveer 2,6 miljoen bezuinigd worden. De bezuinigingsvoorstellen maken onderdeel uit van een veel breder transformatieplan voor het sociaal domein.  Het college gaat daarover ook overleggen met betrokken maatschappelijke partijen. Rond 7 oktober zijn die “consultaties” achter de rug en eind oktober gaat de aangepaste begroting naar de raad. Die neemt er dan eind november een besluit over.
Dat transformatieplan heeft als doel “onze jonge en oude inwoners zo lang als mogelijk gezond en actief te houden. Waar inwoners (veelal tijdelijk) ondersteuning nodig hebben kunnen zij een beroep op de gemeente doen. Als extra inzet op wat inwoners zelf of via de eigen omgeving kunnen realiseren.” Binnen het sociaal domein wordt in 2020 (begroot) ruim € 43 miljoen uitgegeven. het college: “Vanuit de lijn nuchter denken, sociaal handelen blijft Nijkerk ook na de maatregelen die vanuit de Taskforce worden voorgesteld een gemeente met een sociaal gezicht.”

Oosterwijk: “Het valt niet mee”

Oosterwijk, wethouder financiën: “Ondanks het feit dat zich nieuwe tegenvallers hebben voorgedaan, kunnen we gelukkig toch een sluitende meerjarenbegroting presenteren. Een begroting die laat zien dat veel zaken in Nijkerk doorgaan zoals we gewend zijn, maar waarbij we ook zorgen dat de oplopende tekorten, die zich voornamelijk in het sociaal domein bevinden, zoveel en zo snel als mogelijk worden gestabiliseerd.”
In deze begroting is geen voorschot genomen op mogelijk ongedekte extra uitgaven als gevolg van de huidige coronacrisis. Die zijn wel als risico beoordeeld.

Omdat de rijksoverheid geen extra geld heeft, loopt het tekort jaarlijks substantieel op. Dus moet er bezuinigd worden. De bezuinigingen worden voor een deel bereikt door zorg en ondersteuning anders en slimmer te organiseren. Door in het sociaal domein te stabiliseren op het niveau van eind 2019 blijven de gemeentelijke uitgaven op een betaalbaar niveau.
Naast bezuinigen in het sociaal domein worden de gemeentelijke uitgaven verder beheerst door op sommige gebieden minder te investeren dan oorspronkelijk de ambitie was. Wim Oosterwijk: ”We blijven zeker investeren in onze gemeente, maar op een lager niveau of uitgesmeerd over een langere periode. Ook het kostendekkend maken van een aantal leges of gemeentelijke taken gaat helpen bij het in balans brengen van onze jaarlijks terugkerende inkomsten en uitgaven.” Daarnaast wordt bijvoorbeeld voorgesteld om minder aan het onderhoud van wegen uit te geven.

Geen OZBverhoging

Tegenvallers door de coronacrisis zitten nog niet in deze begroting. Andere zaken, die zorgen, dat er bezuinigd moet worden, zijn bijvoorbeeld tegenvallende parkeeropbrengsten en toch weer extra geld, dat nodig is om de organisatie draaiende te houden door personeel in te huren. Toch gaat de OZB niet omhoog. In de Atlas van de lokale lasten 2020 (COELO) staat Nijkerk in de absolute top van gemeenten met de laagste gemeentelijke woonlasten. De verwachting is dat Nijkerk voor 2021 een vergelijkbare gunstige positie houdt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen