Van alles te doen tijdens Kinderboekenweek

Foto:

De Kinderboekenweek 2020 staat in het teken van Geschiedenis

Die begint 30 september. Basisschool de Appelgaard is dit jaar uitgenodigd door de boekhandels voor de feestelijke opening, kleinschalig maar niet minder feestelijk. Ze gaan een speurtocht door de binnenstad lopen, die samen met Museum Nijkerk is gemaakt. De speurtocht is gratis en ligt klaar bij de boekhandels. De speurtocht is de hele maand oktober te lopen tijdens De Maand van de Geschiedenis. De Kinderboekenweek duurt tien dagen.

Geschiedenis

De Kinderboekenweek 2020 gaat terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, uitvindingen, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken! Het doel van de Kinderboekenweek is kinderen kennis te laten maken met mooie boeken en ze de wereld via deze boeken te laten ontdekken. Lezen werkt voor kinderen juist ontspannend, het is goed voor de taalontwikkeling en lezen kan kinderen ook nog eens een kijkje in een andere wereld geven.

Boekhandel Roodbeen

Thirza van der Lugt geeft 30 september een workshop Verder komt kindertheater BJ Brillekip op zaterdag 3 oktober langs en wordt de week afgesloten met een bezoek van Gonnie, van Gonnie en Gijsje.

Speuren met Thirza van der Lugt

Woensdag 30 september wordt de kinderboekenweek geopend met een grote opening op het Plein. Hierbij zijn Boekhandel Roodbeen, Den Hertog, Bibliotheek Nijkerk en Bruna aanwezig. ‘s Middags komt kinderboekenauteur Thirza van der Lugt langs om 14:00 en 15:00 met een spannend verhaal over speuren en puzzelen. Aan de hand van raadsels, wordt het mysterie van Roodbeen ontrafeld. Leuk voor kinderen vanaf acht jaar. Aanmelden hiervoor kan via [email protected].

Kindertheater Brillekip

Op zaterdag 3 oktober om 11:00 uur komt kindertheater BJ Brillekip weer langs. Zij hebben een nieuwe voorstelling bedacht, waar het thema geschiedenis weer in terugkomt. De klokkenwinkel van meneer Theodorus staat vol met bijzondere klokken. Niemand weet dat er een heel speciaal exemplaar tussen staat… Met deze klok start een spannend avontuur waarbij het publiek in een reis door de tijd wordt meegenomen. De theaterstukken zijn met veel liefde, passie en creativiteit gemaakt voor iedereen van 4 tot 99 jaar. De kaartjes kosten drie euro per persoon en staan op naam. In verband met COVID-19 is er maximaal één begeleider toegestaan per kind en worden er geen kinderwagens toegelaten. Aanmelden kan via [email protected]. Na aanmelding kunnen de kaartjes afgerekend kunnen worden in de boekhandel, voor 3 oktober.

Boekbinden

Woensdagmiddag 7 oktober begint om 14:00 start het boekbinden in Museum Nijkerk . Dat  duurt tot 16:00. Meedoen kost €2,50 en is vrij toegankelijk voor kinderen met de speurtocht. De speurtocht is zelfstandig te bewandelen voor kinderen uit groep 7 en 8, maar ook erg leuk onder begeleiding van een volwassene.

Kleurwedstrijd en meet&greet met Gonnie

Ken jij gansje Gonnie en haar vriendjes al? In de kinderboekenweek is er een mooie kleurplaat van Gonnie en haar vriendjes op te halen in de boekhandel. De kleurwedstrijd loopt tot 9 oktober. De winnaar van deze kleurwedstrijd wint een mooie prijs. Deze prijs wordt uitgereikt door Gonnie zelf, die zaterdag 10 oktober om 10:30, 13:00 en 15:00 langskomt. Op deze tijden kunnen kinderen op de foto met Gonnie of haar een dikke knuffel geven. Zowel de uitreiking als de meet&greet met Gonnie vinden plaats op het Plein voor Boekhandel Roodbeen.

Bibliotheek Gemeente Nijkerk

Ook Bibliotheek Gemeente Nijkerk heeft diverse online en offline activiteiten voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Onder het motto ‘En toen?’ ontdekt de jeugd meer over de geschiedenis, natuurlijk niet alleen maar door te lezen, maar ook door lekker actief bezig te gaan.

Kom tijdreizen in de Bieb

Het boekje ‘Tijdreizen’ is een soort ‘vakantie-doe-boek’ met opdrachten, puzzels en spellen. Alles rondom de allerbeste kinderboeken over het thema geschiedenis. Het programma is zowel online als offline in te zetten.

Stickerspeurtocht

De stickerspeurtocht hoort bij het boek ‘Hadden de Grieken al raketten’ van Govert Schilling. Kinderen gaan alleen of in groepen aan de slag met een opdrachtvel met wel/niet waar vragen rondom leuke weetjes over techniek door de eeuwen heen.

Leesplezier

De Kinderboekenweek is in het leven geroepen om de allerjongsten te laten ontdekken hoe leuk lezen eigenlijk is. En het mooie is, door te lezen leer je je beter concentreren en word je ook steeds een beetje slimmer. Je fantasie komt er ook mooi door tot leven en ben jij nieuwsgierig aangelegd? Dan is lezen helemaal jouw ding! Je kunt alles ontdekken wat je maar wilt, van vroeger en nu. En is lezen nog te moeilijk? Dan is voorlezen natuurlijk minstens zo leuk én gezellig!

Scholen

Op een groot aantal scholen in de gemeente Nijkerk komen tijdens de Kinderboekenweek schrijvers en illustratoren op bezoek. Kinderen vinden het leuk en leerzaam als ze een schrijver in de klas krijgen. Na afloop willen ze vaker boeken van deze schrijver lezen en zijn ze in het algemeen gemotiveerder om te lezen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen