Hartje Hoevelaken van levensbelang

Foto:

Het zit de detailhandel niet mee, maar er zijn ook kansen.

Dat blijkt uit een notitie, waarin voorgesteld wordt Hartje Hoevelaken met 5 jaar te verlengen.

Uitdagingen

De ondernemers in het centrum van Hoevelaken: “Anno 2020 ondervindt Hartje Hoevelaken, net als alle winkelgebieden in Nederland, de invloed van snelle veranderingen in de detailhandel. Mede door de coronacrisis zijn deze veranderingen in een stroomversnelling terechtgekomen. De consument van vandaag is zich meer dan ooit bewust van zijn welzijn en gezondheid en hecht waarde aan een eerlijke, betrouwbare relatie met zijn (lokale) winkelier. Het winkelgebied is niet meer alleen de plek waar je komt voor de dagelijkse boodschappen, maar waar je verbondenheid zoekt en voelt met de mensen die er werken en komen.
Winkelgebieden die werken aan hun sociale meerwaarde zijn succesvoller, zo blijkt uit onderzoek. Van de centrumondernemers vraagt dit een benadering van hun klanten, die gericht is op het gezamenlijk uitdragen van service, betrokkenheid en relevantie.
Tegelijkertijd nemen de online verkopen toe, blijft de leegstand in het winkelgebied een aandachtspunt en zorgen de komst van winkels in Vathorst en Hooglanderveen en gewijzigde verkeersontsluitingen rond Hoevelaken voor veranderingen in de regionale concurrentiepositie.

Willen de ondernemers van Hartje Hoevelaken de uitdagingen het hoofd kunnen bieden, dan is voortzetting van de samenwerking van levensbelang.”

Kansen

Ze vervolgen: “Naast deze grote uitdagingen zijn er ook positieve ontwikkelingen. Door de coronacrisis is er meer oog en waardering gekomen voor lokale winkels. Klanten deden tijdens de crisis hun aankopen liever dicht bij huis, op veel plaatsen ontstonden campagnes om de lokale ondernemers te ondersteunen. Ook in Hartje Hoevelaken hebben sommige winkels deze positieve impact van de coronacrisis ervaren. Er liggen nu kansen om het tij te keren, maar dan moeten wij dit positieve momentum wel vast zien te houden.

Dat vraagt om gerichte en samenhangende actie. Door samen maatregelen te treffen en activiteiten te ontwikkelen die de meerwaarde van de lokale winkels benadrukken, kan Hartje Hoevelaken blijvend profiteren van de positieve aandacht in de directe omgeving en kan zij misschien wel eens als sterker winkelgebied uit de crisis komen.

Gemeente achter BIZ Hoevelaken

De gemeente onderschrijft deze samenwerking in het Hoevelakense BIZgebied. Daarom gaat ze onderzoeken, of winkeliers en andere betrokkenen inderdaad acht Hartje Hoevelaken staan. Deze “draagvlakmeting” is wettelijk verplicht en wordt in december uitgevoerd.
Wethouder Mariëlle Broekman steunt de BIZ van harte: “Een bedrijfsinvesteringszone is een mooie manier van samenwerking tussen ondernemers. Zij draagt positief bij aan de levendigheid en aantrekkelijkheid van het centrum van Hoevelaken. Ik wens de initiatiefnemers alle succes!”.

Bekostigen van activiteiten
De BIZ is een gemeentelijke belasting die geheven wordt onder gebruikers van panden die hun winkel of onderneming hebben binnen een bepaalde zone. Het geld komt in de vorm van een subsidie terug. Een speciaal opgerichte BIZ-stichting ontvangt deze subsidie om hiermee vooraf afgesproken activiteiten te bekostigen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden