Decentralisatie Sociaal domein: idee een 10, randvoorwaarden een 0

Foto:

Vijf jaar geleden besloot de regering het Sociaal domein (WMO en jeugdzorg) te decentraliseren.

Dat hield in, dat de gemeenten daarvoor verantwoordelijk werden en ook het werk moesten doen. Alleen, zat er een flinke maar aan: er werd tegelijk flink op bezuinigd. Dat kon – zo dachten ze in Gen Haag – omdat gemeenten dat werk veel efficiënter konden uitvoeren. Het was een hoop geploeter en gedoe, waarbij gemeente het wiel opnieuw moesten uitvinden.

We zijn vijf jaar verder en het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) heeft geëvalueerd. De eindconclusie is niet mals: de verwachtingen zijn niet uitgekomen. Het SCP: “De deelname van mensen met een beperking aan de samenleving is niet toegenomen, er zijn nog steeds knelpunten in de jeugdzorg en de kansen op werk voor mensen met een arbeidsbeperking zijn nauwelijks verbeterd.”

De vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) is niet verrast door deze bevindingen: ” Natuurlijk had de VNG graag gezien dat de praktijk anders was, maar realisme is het begin van verandering. Als hoofdlijn van het rapport zien we de opgave om de publieke voorzieningen meer te laten landen bij de inwoners die ze het hardste nodig hebben. Dat was een van de belangrijkste aanleidingen tot de decentralisaties en daarin toont de praktijk nog onvoldoende voortgang. Een belangrijke randvoorwaarde hiertoe is wel stevig ingevuld: gemeenten hebben via sociale wijkteams daadwerkelijk de zorg dichterbij inwoners gebracht. Gemeenten blijven onverkort achter die beweging staan en zien enorme meerwaarde in de nabijheid van professionals die goed bereikbaar zijn voor hun inwoners.”

In Nijkerk gaan de wethouders Dijksterhuis en Aboyaakoub hierover. De laatste was kort, maar krachtig in haar reactie: “Decentralisatie is goed, de randvoorwaarden zijn onvoldoende”. Ze schaart zich achter de reactie van de VNG. De gemeenten zijn niet voor een landelijk beleid, dat hen voor de voeten loopt. “Voldoende financiële middelen maar vooral ook een bestuurlijke en staatsrechtelijke versterking van de positie van gemeenten zijn absoluut noodzakelijk.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen