Situatie in Huize Sint Jozef stap voor stap naar normaal

Foto:

Links en rechts neemt de verontwaardiging over  de situatie voor mensen in verpleeghuizen toe.

Reden om een aantal vragen voor te leggen aan de afdeling communicatie van Huize Sint Jozef.

Geldt het verbod om naar buiten te gaan geldig op alle Beweging 3.0 instellingen. Als er verschillen zijn, waarom zijn die er dan?
Er zijn verschillen per locatie. Het is maatwerk per woongroep of afdeling en afhankelijk van de mate van de besmetting. Vanaf het moment dat er besmettingen zijn volgen we de daarvoor geldende protocollen en richtlijnen. Bij Sint Jozef Nijkerk zijn alle afdelingen in isolatie en/of quarantaine geweest. Zodra een afdeling binnen een huis uit quarantaine is, gelden de algehele richtlijnen: wanneer er nog besmettingsgevaar is, blijft men binnen. We nemen waar mogelijk zorgvuldig versoepelingsstappen. Dat doen we in samenwerking met interne en externe experts, zoals GGD en huisartsen. We begrijpen dat dit voor bewoners en naasten moeilijk kan zijn. We zijn met bewoners en naasten hierover in gesprek.

Wat is de bewegingsvrijheid, die de bewoners van St Jozef wel hebben?
Vanaf begin februari is stap voor stap per afdeling de isolatie/quarantaine opgeheven. Bewoners konden vanaf dat moment bijvoorbeeld weer naar de daarvoor ingerichte huiskamers op de afdeling en gebruik maken van het balkon met maximaal 4 bewoners. Sinds enkele dagen kunnen bewoners ook weer gebruik maken van de pastorietuin. Ook is de bezoekmaatregel van 1 vaste bezoeker per bewoner in St Jozef verruimd naar 2 vaste bezoekers per bewoner (1 bezoeker per dag).

Hoe lang blijft deze situatie gehandhaafd?
Stap voor stap en per afdeling worden de maatregelen versoepeld op geleide van de situatie met COVID-19. Dit vergt dagelijks monitoren omdat de situatie elke dag kan veranderen.

Wat gebeurt om het leven op St Jozef zo aangenaam mogelijk te maken?
Er is extra inzet van personeel, zowel overdag, ’s avonds en ‘s nachts. Op deze wijze geven we zoveel als mogelijk persoonlijke aandacht aan bewoners. Op de huiskamer(s) van de afdelingen wordt gezamenlijk koffie en thee gedronken. Ook is er extra aandacht voor lekker eten en drinken. Kortom, stap voor stap kunnen we weer de zorg geven zoals we die gewend zijn. Ook de kaarten, bloemen en aandacht van inwoners van Nijkerk doet de bewoners en medewerkers heel goed.

Een aantal bewoners is inmiddels gevaccineerd. Wanneer zullen ze allemaal de prik gehad hebben?
Bijna alle bewoners hebben de eerste vaccinatie ontvangen. Een blij moment voor onze bewoners, naasten en medewerkers. Het is een eerste stap naar een normaler leven met meer vrijheid voor onze bewoners en medewerkers.

Hoeveel bewoners hebben corona (gehad). Hoeveel zijn er overleden?
Op dit moment zijn er geen besmettingen. Bij Sint Jozef zijn tussen eind december en begin februari 45 bewoners positief getest op corona. Hiervan zijn 10 bewoners die positief getest zijn, overleden. Bij deze overleden bewoners is sprake van onderliggend lijden naast besmetting met het COVID-19 virus. Ze zijn mét COVID-19 overleden. Het is niet te zeggen of ze dóór COVID-19 zijn overleden.

Hoe is de coronasituatie onder het personeel?
Er zijn op dit moment geen positief geteste medewerkers. Van de collega’s die eerder positief zijn getest op corona, zijn gelukkig de meesten weer hersteld

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen