Van Elteren ontevreden over hondenuitlaatbeleid

Foto:

In februari stelde Ries van Elteren vragen over het probleem van de hondenpoep binnen de gemeentegrenzen.

Het college heeft zijn vragen beantwoord.

De gemeente is het met hem eens, dat hondenpoep tot ergernis leidt. Dat is al jaren zo. Toch doet de gemeente er van alles aan. Zo worden – volgens de gemeente – de honden-uitlaatstroken één keer per week schoon gemaakt. Maar die honden-uitlaatstroken staan niet overal even goed aangeduid. Dat kan beter. Bovendien zouden er bij omheinde losloopgebieden een zogenaamde depodog neergezet kunnen worden. Dat moet dan maar zo gauw mogelijk gebeuren, aldus Van Elteren. Hij vindt, dat de ergernis over hondenpoep er niet alleen al jaren is, maar sterk toeneemt. Hij  merkt dat aan de vele reacties. In die reacties wordt er ook op gewezen, dat de de honden-uitlaatstroken nooit worden schoongemaakt. De poepzuiger is al in geen maanden gezien.

Van Elteren pleitte ook voor meer handhaving. Naar hij gehoord heeft, is er nog nooit een boete uitgedeeld. Maar dat zal er niet van komen. Volgens de gemeente hebben de BOA’s momenteel wel andere prioriteiten. Toch zou dat volgens Van Elteren wel moeten, al was maar één dag in de week.

Het college is trouwens bezig met een nieuw hondenuitlaatbeleid. Van Elteren zal in een panel gaan zitten, dat zich daarover gaat buigen. Daar zal ook de communicatie over het hondenbeleid besproken worden. Van Elteren vindt, dat die beter kan: “Je moet de hondenbezitters zelf direct benaderen.”

Hondenbelasting

Hondenbelasting is niet per sé bedoeld om het hondenuitlaatbeleid mee te betalen. Het is gewoon inkomen voor de gemeentelijke overheid, net als OZB. De Lokale Partij vindt al jaren, dat die belasting moet worden afgeschaft. Dat gebeurt niet, want dat zou een gat in de begroting opleveren. Van Elteren: “De hondenbelasting is gelukkig al verlaagd. Liever zou ik geen hondenbelasting willen omdat je door de belasting de indruk wekt dat de poep door de gemeente opgeruimd wordt. (terwijl daar toch het baasje echt voor verantwoordelijk is). Als je toch belasting blijft heffen zorg dan dat de opbrengst daarvan gebruikt wordt om de overlast te voorkomen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen