De getallen van de intensieve veehouderij in één overzicht

Foto:

Ondanks dat er vier jaar geleden een geitenstop werd ingesteld in Gelderland, zijn er flink meer geiten bijgekomen.

Omroep Gelderland ging daarom op onderzoek uit.

Daaruit blijkt dat het aantal volwassen melkgeiten in onze provincie sindsdien met 50 procent is gegroeid. Al jaren worden mensen ziek in de omgeving van geitenbedrijven. Dat was in 2017 voor de provincie Gelderland reden om met onmiddellijke ingang een geitenstop in te stellen. Maar die geitenstop betekent dus niet dat er geen geiten zijn bijgekomen.

Meer dan 100.000 geiten

Sinds begin deze eeuw is de geitensector geëxplodeerd. Geitenmelk blijkt voor veel agrariërs een goede boterham op te leveren. Het is een miljoenenbusiness. Het ene na het andere geitenbedrijf ontstaat. Maar overal in de provincie komen omwonenden van geitenstallen met talrijke verhalen over gezondheidsklachten. “Ik word ziek, mijn buren worden ziek”, zegt Van der Krogt. “De dokter heeft zelfs tegen ons gezegd dat we moeten verhuizen”, vertelt Loskamp. “Wij wonen volgens hem in ongezonde lucht. Het RIVM onderzoekt op dit moment hoe het kan dat mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen vaker een longontsteking hebben. Door corona lopen de onderzoeken vertraging op. Het duurt nog tot zeker 2024 voor de eindconclusie op tafel ligt.

Weten hoe het bij jou in de buurt is?

De problematiek rondom intensieve veehouderij gaat verder dan alleen het aantal geiten. Omroep Gelderland verzamelde daarom informatie over het aantal dieren die in Gelderland per bedrijfslocatie gehouden mogen worden en zette die cijfers op een kaart. Je kunt zoeken op een gemeente om te zien hoeveel dieren daar in totaal gehouden mogen worden. Of klik op een cirkel om te zien hoeveel dieren er op die specifieke locatie vergund zijn. Door op een diersoort bovenaan de kaart te klikken kun je bepaalde groepen dieren wel of juist niet tonen.

bron:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen