VVD verwijt andere partijen struisvogelpolitiek over woningnood

Foto:

De VVD wil in de komende jaren tempo blijven maken met woningbouw.

Dat moet terugkomen in de gemeentelijke “omgevingsvisie”, waarin op hoofdlijnen staat hoe de ruimte binnen de gemeente in de komende tientallen jaren benut zal worden.

Enorme vraag passende woonruimte

Voor de VVD ligt de grootste uitdaging in de enorme vraag naar passende woonruimte. Dat is ook gebleken uit de enquête die de gemeente onder inwoners heeft gehouden en de gesprekken die zij heeft gevoerd met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
VVD-raadslid Niels Staal: “We hebben ons als VVD ervoor ingezet dat meer woningen worden gebouwd, die passen bij de Nijkerkse behoefte. Dat heeft ertoe geleid dat we in de Woonvisie hebben afgesproken om gemiddeld 250 nieuwe woningen per jaar te bouwen. In de praktijk is dat best heel lastig waar te maken, vorige jaar zijn iets minder dan 150 woningen opgeleverd. Er is enorm veel regelgeving waardoor plannen maken lang duurt en ook wij als gemeente stellen gewoon veel randvoorwaarden, zodat de woonomgeving voldoende kwaliteit heeft en natuur zo goed mogelijk beschermd wordt. Op zichzelf terecht, maar het wordt er zo niet makkelijker op.”

Doorpakken

“Wanneer we de belofte aan Nijkerk willen waarmaken dat de wachtlijsten voor een woning korter gaan worden en ook onze kinderen hier straks kunnen wonen en werken, zullen we moeten doorpakken en nu al plekken aanwijzen waar gebouwd kan worden als de huidige plancapaciteit is opgebruikt. Sommige partijen in de Nijkerkse politiek hebben nogal de neiging om op de rem te staan en dat voor zich uit te schuiven, maar dat kunnen we ons echt niet veroorloven. Als we echt iets willen doen aan de woningnood moeten we doorwerken en meer plancapaciteit creëren. Als je daarvan uiteindelijk 70 of 80 procent ook echt kunt bouwen, doe je het goed.”

Jongeren

Daarom heeft de VVD vorige week ook tegen een amendement (wijziging) van het koersdocument voor de omgevingsvisie gestemd. Staal: “Een aantal partijen wilde iedere verwijzing naar de enorme druk op onze woningmarkt vanuit de regio uit het stuk halen en ook niets zeggen over hoe wij zullen reageren als de vraag komt om ook een aandeel te leveren aan het oplossen van de woningnood. Dat vonden wij veel te defensief en ook een beetje struisvogelpolitiek. Als we te veel de nadruk blijven leggen op wat we allemaal niet willen, komen we geen stap verder. De VVD wil juist uitgaan van eigen kracht en zelf, lokaal initiatieven ontplooien, zodat we vooral onze jongeren weer zicht op een betaalbare start op de woningmarkt kunnen bieden.”

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen