College wil duidelijke regels bij het uitlaten van de hond

Foto:

Wethouder Nadya Aboyaakoub: “We vinden het belangrijk dat de leefomgeving schoon en veilig is.

Met het nieuwe beleid zorgen we voor duidelijkheid. En kunnen we zoveel mogelijk ruimte bieden aan inwoners om plezier te beleven aan hun hond. We verwachten dat de ergernis over hondenpoep afneemt”.

Het beleid wordt duidelijk

Het college stelt de gemeenteraad voor om het hondenbeleid te vereenvoudigen. Als het aan het college ligt dan wordt de basisafspraak: “Hondenbezitters lijnen hun hond binnen én buiten de bebouwde kom aan en ze ruimen de hondenpoep op”. Het voorstel is dat er twee uitzonderingen komen:

1) Hondenlosloopgebieden
De hondenlosloopgebieden zijn een ontmoetingsplaats voor inwoners, hondenbezitters en honden. Dit zijn de plaatsen waar honden hun energie kwijt kunnen en, alleen of met andere honden, mogen rennen en spelen. De hondenbezitter moet hier zelf de hondenpoep opruimen. In de gemeente Nijkerk zijn er op dit moment ongeveer 20 niet omheinde hondenlosloopgebieden en 4 omheinde losloopgebieden. De gemeente streeft naar een gemeente dekkende spreiding. De gemeente zorgt ervoor dat in een omheinde losloopgebieden minimaal een bank en een speciale afvalbak voor hondenpoep staat.

2) Verboden voor honden
Sommige kinderen en volwassenen voelen zich niet veilig in de buurt van een hond. Het blijft daarom verboden voor honden op kinderspeelplaatsen, zandbakken, sport- en beweegplekken in de hele gemeente.

Opruimplicht voor hondenbezitters

Het nieuwe beleid vraagt om extra inspanning voor de gemeente en hondenbezitters. Eenvoudige afspraken, zijn makkelijker om te onthouden. Ook de handhavers kunnen, als dat nodig is, beter optreden.

Communicatie, participatie en handhaving blijven belangrijk

Honden houden van een leuke en spannende omgeving waar ze lekker kunnen spelen. Hondenbezitters die een hondenlosloopgebied willen inrichten met struikgewas of speelattributen voor honden, kunnen bij de gemeente een aanvraag indienen. De gemeente staat ook open voor sociale initiatieven. Voorstellen kunnen bijvoorbeeld worden ingediend via de “Stimuleringsregeling participatie beheer openbare ruimte”. Na besluit van de gemeenteraad, we verwachten deze na de zomer, start de gemeente een campagne om het nieuwe beleid te introduceren en bekend te maken.

Hier kunt u nu al informatie vinden

Meer informatie over het hondenbeleid staat op de website van de gemeente. Ook heeft de gemeente afspraken gemaakt met GBLT gemeente- en waterschapsbelastingen om nieuwe hondenbezitters te informeren.

Hoe nu verder?

Het college legt het voorstel voor het nieuwe hondenbeleid in het najaar voor aan de gemeenteraad ter besluitvorming. Inwoners kunnen vooraf aan deze raadsvergadering inspreken tijdens een commissievergadering. Meer informatie over het inspreken bij vergaderingen vindt u op onze website www.nijkerk.eu of stuur een e-mail [email protected]
Gemiddeld heeft ongeveer één op de zes huishoudens één of meer hond(en). Mensen beleven plezier aan hun hond. Maar hondenpoep op straat is bij veel inwoners nog steeds een grote ergernis. Op dit moment zijn er veel verschillende voorzieningen, regels, paaltjes en borden die voor onduidelijkheid en een rommelige uitstraling zorgen. Reden dus om het hondenbeleid te actualiseren en de regels eenvoudig en duidelijk te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen