120 miljoen nodig om Randmeren bevaarbaar te houden

Foto:

Vier provincies en zestien gemeenten, waaronder Harderwijk, Elburg en Nijkerk, willen 120 miljoen euro van het Rijk voor een herinrichting van de Randmeren.

Bovendien willen ze een jaarlijkse bijdrage voor het maaien van waterplanten. Hoge ambtenaren in Den Haag hebben al aangegeven dat dat gigantische bedrag niet in de begroting past, en dus gaat de lobby richting de formatietafel beginnen. De betrokken provincies en gemeenten willen het geld gebruiken om de randmeren en het Markermeer-IJmeer bevaarbaar, veilig en schoon te houden door vaargeulen uit te diepen, natte vooroevers te creëren en de waterkwaliteit te verbeteren.
Het jaarlijkse maaien, wat 1 miljoen euro kost, gebeurt nu op kosten van de gemeenten. Die willen graag dat de meren bevaarbaar blijven, omdat ze veel toeristen trekken. Toch vinden ze het niet terecht dat zij voor de kosten opdraaien.

Ten eerste zouden de gemeenten graag zien dat de gebruikers wat bijdragen, bijvoorbeeld met een vignet, net als vissers of mountainbikers, legt Albert Holtland uit. Hij is in het dagelijks leven wethouder in Kampen, maar ook één van de bestuursleden van de Gastvrije Randmeren, waarin de zestien gemeenten zich verenigd hebben.
Rita Braam, directeur van deze gebiedscoöperatie, gaat na de zomer met de betrokken wethouders om tafel om te kijken hoe ze de lobby richting de formatietafel gaan inzetten. Ze hoopt dat het binnendijks water meegenomen kan worden in een aanpak rondom het terugdringen van stikstof en het verbeteren van natuur.

bron:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden