Een schat op zolder (video)

Foto:

Ergens, achter een schot op zolder, vond de Nijkerkerveense Anja van de Bunt-Suijk het omvangrijke negatieven archief van haar vader, de fotograaf Gerrit Suijk.

Gerrit Suijk kwam in 1950 naar Nijkerk waar hij zich als portretfotograaf vestigde in het Van Reenenpark in Nijkerk. Ook maakte hij foto’s voor de krant. In dit archief zit de beeldgeschiedenis van de stad Nijkerk van de jaren 1950-2000 opgeslagen. Bibliotheek Nijkerk en Museum Nijkerk slaan de handen ineen om een serie van projecten te organiseren rondom de Foto’s van Suijk. Op zaterdag 2 oktober opende de expositie ‘De Foto’s van Suijk’ in Museum Nijkerk en dit was tevens de start van de totstandkoming van Beeldbank Nijkerk.

De educatieve, culturele en economische waarde van dit materiaal is ongekend. In totaal praten we hier over ruim 20.000 negatieven en glasnegatieven die de tand des tijds hebben doorstaan. Na een voorzichtige inventarisatie van het materiaal kunnen we constateren dat er ook veel uniek beeldmateriaal tussen zit. De negatieven uit dit archief worden gerestaureerd, geconserveerd, gedigitaliseerd en door middel van verschillende projecten toegankelijk gemaakt voor de inwoners van de stad.

Wie was Gerrit Suijk?

Fotograaf Suijk was, en is nog steeds voor vele Nijkerkers een bekende naam. Enerzijds was Gerrit Suijk (1915-2000) dé fotograaf in Nijkerk als het om trouwreportages ging. Anderzijds was hij de luis in de pels van de journalistiek. Bij elke activiteit in de stad was Gerrit Suijk aanwezig om het nieuws met zijn fotocamera te verslaan. Van het Eeuwfeest in 1963 tot de opening van Sporthal Strijland waar prinses Beatrix de openingshandelingen verrichtte tot olifanten in de stad. Gerrit Suijk was één van de oprichters van de Stad Nijkerk en van de Nijkerkse Ondernemers Vereniging. Hij was betrokken bij de oprichting van de politieke partij Gemeente Belangen. Hiernaast was hij penningmeester van De Zuidwal en Stichting het Nut. Ook zat hij in het bestuur van Bad Bloemendal en de Nijkerkse kegelclub.

In de tijd van Gerrit Suijk werden negatieven op verschillende manieren opgeslagen. Van kleine fotorolletjes tot speciale mapjes. In het archief van Suijk zitten niet alleen diverse glasplaten met foto’s, maar ook honderden rolletjes negatieven en fotomapjes. Hij was DE nieuwsfotograaf van de stad en zodoende bij alle grote gebeurtenissen aanwezig. Al deze negatieven geven een beeld van hoe Nijkerk er vroeger uitzag. Gerrit Suijk heeft daarnaast ook een groot aantal reproducties gemaakt van foto’s die door zijn voorganger, de heer Kappen zijn gemaakt. Deze foto’s dateren zelfs uit het begin van de vorige eeuw.

Expositie

In Museum Nijkerk vindt een expositie plaats over het werk van fotograaf Suijk. Er zijn tientallen foto’s te zien van zijn loopbaan als nieuwsfotograaf van de stad. De expositie zoomt in op het fotojournalistieke werk van Suijk. Aan de hand van foto’s van ontwikkelingen in de binnenstad, de bouw van de uitbreidingswijken, aanpassingen voor het toenemende verkeer en van de bedrijven en industrie, krijgt de bezoeker een mooi beeld van de ontwikkeling van Nijkerk tussen 1950 en de jaren ’90. Gerrit Suijk maakte niet alleen foto’s, maar filmde ook af en toe. Zo maakte hij prachtige beelden van de bouw van de Oranjebuurt, de asfaltering van het Vetkamp en de verbreding van de Oosterstraat. De films zijn onderdeel van de expositie, die te zien is t/m 16 april 2022 (Museum Nijkerk, Venestraat 16 Nijkerk, www.museumnijkerk.nl).

Beeldbank

Natuurlijk kunnen de negatieven achter een schot op zolder bewaard blijven, maar hoe mooi is het om de negatieven waarvan sommigen nooit de krant hebben gehaald worden ontsloten voor de gemeente Nijkerk? De negatieven van Suijk worden gescand en geretoucheerd door het team achter Beeldbank Nijkerk: Journaliste Maranke Pater, vormgever André van Zwieten en projectlid Gerhard ter Winkel. De website wordt gebouwd door internetbureau Draad. Dankzij Bibliotheek Nijkerk kunnen de foto’s gebruikt gaan worden voor tal van projecten. Van educatieve projecten voor de jeugd en ouderen tot het tonen van foto’s op de multitouch tafels van de bibliotheek. Hierin is het belangrijkste om herinneringen en verhalen achter de foto’s op te halen bij inwoners van de gemeente Nijkerk. Directeur Roel Zuidhof: ,,We denken dat we de foto’s heel goed kunnen gebruiken voor diverse educatieve projecten voor verschillende doelgroepen, zoals de taalcafés, waar nieuwe Nijkerkers met oude Nijkerkerkers in gesprek kunnen gaan over historie en het huidige Nijkerk.”

Website

De website beeldbanknijkerk.nl is nu nog onder constructie en zal pas live gaan als alle fondsen binnen zijn voor de bouw van de website. Hier zullen de foto’s van Suijk op komen te staan. De bedenkers achter de Beeldbank Nijkerk hopen dat het een plek wordt waar mensen herinneringen kunnen ophalen dankzij de beelden van Suijk. Via de facebookpagina Beeldbank Nijkerk wordt iedereen op de hoogte gehouden van de stappen in het proces naar een beeldbank toe.

Sponsoren

Een project kan niet alleen staan. Daarom zijn er al enkele fondsenaanvragen gehonoreerd. Onder andere Gemeente Nijkerk, De Van den Tweel Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben ervoor gezorgd dat de ontsluiting van de eerste duizenden foto’s momenteel gaande is. Wilt u de Beeldbank Nijkerk sponsoren? Neem dan contact op via [email protected].

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen