INGEZONDEN BRIEF: Geen windturbine in de Flier

Foto:

Passen er reusachtig grote windturbines (bij de afrit Nijkerk Zuid van de A28) tussen een ecologisch landschap en ecologische woonwijken, die in lijn liggen met het cultureel historische stadscentrum van Nijkerk?

Klap in het gezicht

Die vraag lijkt in onderstaand filmpje ondubbelzinnig beantwoord te kunnen worden met een volmondig “ja!”. Vanaf 1:34 is dit te zien. In dit filmpje wordt er namelijk gesproken over zogenaamde “lelijke plekken” waar de turbines het beste geplaatst zouden kunnen worden

En onze wethouder, belast met o.m. portefeuille Wonen / woonvisie en Volksgezondheid / Welzijn staat erbij en lacht, ontkent het niet actief noch neemt hij er afstand van. Gezien het feit dat hij er niet expliciet afstand van neemt, wekt hij bij mij de indruk dat hij het eens is met de opvatting van de dame in het filmpje.
Het is voor mij, als bewoner van de straat “Bakboord”, dan ook een klap in mijn gezicht dat De Flier, waar mijn woonwijk aan grenst, daarmee bestempeld wordt als een zogenaamd “lelijk gebied”. Zelf ben ik trots op de straat en de buurt waarin ik woon.
Daarom klim ik in de pen, onder meer om te voorkomen dat het daadwerkelijk een “lelijk gebied” gaat worden.

Raad pas op!

Op 9 oktober 2021 ontvingen bewoners in de wijk De Bogen een brief van de gemeente over een online informatieavond, die plaats vond op 11 oktober. Daar bleek dat de gemeente van plan is verder te onderzoeken hoe en waar zonnevelden en windturbines langs de A28 moeten komen. Het betreft hier 40 ha zonnevelden en (ten minste!) twee windturbines, van 165 METER HOOG met een TIPHOOGTE 245 METER. Ter vergelijking: de toren van Nijkerk is 57 meter hoog!

Ik ben als inwoner helemaal niet geïnformeerd of betrokken bij de gang van zaken tot nu toe. Ik verwacht, dat raadsleden op dezelfde wijze worden “geïnformeerd” tijdens de “beeldvorming op 2 december”. Ook wat betreft het gezondheidsimpact van de turbines, zie ik geen andere mogelijkheid dan mijn zorgen hierover met u rechtstreeks te delen door deze brief in te zenden.

De vraag is of burgers werkelijk voldoende gelegenheid krijgen om gebruik te maken van hun democratische rechten? Gaat er echt naar hen geluisterd worden. Krijgen zij echt inspraak als het gaat om kwesties als “van het gas af” en de aanleg van zonne- en windparken?

Het lijkt erop dat alles in kannen en kruiken is, want de NOVI is zo goed als vastgesteld. Alleen publicatie in de Staatscourant ontbreekt nog. Dus, mogen burgers mosterd na de maaltijd zijn.

Waar ik als inwoner van Nijkerk voorheen met recht trots was op Nijkerk, gezien haar fraaie landelijke ligging en mooiste toren, bekruipt mij nu de angst om mij in de toekomst te moeten schamen Nijkerker te zijn door de mogelijke komst van de lelijke windturbines in onze -nu nog- fraaie leefomgeving.

André van Ark
Bakboord 11

 

Klik op de banner en ga naar “Kiezen voor Nijkerk
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Dossier: Energietransitie
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen