Raad buigt zich voor het eerst over omgevings- en mobiliteitsvisie

Foto:

De omgevingsvisie en de mobiliteitsvisie, het zijn van die abstracte ver-van-mijn-bed-show-begrippen.

Maar ze geven wel een beeld hoe de gemeente Nijkerk er in de toekomst (2040) uit gaat zien. Het zijn dan ook lijvige rapporten, waar de raadsleden zich maandagavond in de commissievergadering over bogen. Het was de eerste keer, dat ze dat deden. De inbreng van de raad gebruikt het college om de visies af te ronden. Daarna is de samenleving aan de beurt.

Insprekers

De vergadering begon met een paar insprekers en die wonden er geen doekjes om
LTO Noord over de omgevingsvisie: “Het is voor ons stuitend en een grote verrassing dat de omgevingsvisie nu al bij de raad ligt ter consultatie, zonder dat er vooroverleg is geweest met LTO Gelderse Vallei. We zijn daarover zeer ontstemd.”
Buurtschap Slichtenhorst over de mobiliteitsvisie: “Er wordt een visie op korte termijn gepresenteerd, in plaats van lange termijn (2040), sterk gedreven door de hot items van de laatste paar jaar. Alle overige thema’s worden afgeleid van het bouwen van woningen.” Wethouder Oosterwijk liet weten binnenkort een afspraak met het buurtschap te hebben.

Algemene indruk

De partijen waren het erover eens, dat woningbouw de hoogste prioriteit heeft. Natuurlijk zijn er allerlei vragen en dat zorgt hier en daar voor verwarring. De VVD was blij, dat nu de knelpunten in ieder geval op tafel liggen, maar vroeg wel om doorrekeningen en veel meer data. Voor de DLP gaat het in de omgevingsvisie te weinig over duurzaamheid en landbouwontwikkeling.

Het college had de raad een paar vragen voorgelegd. De antwoorden neemt het college mee bij het verder schaven aan de de twee visies.

Woningbouw

Het college stelt voor woningen te bouwen in vier gebieden

  1. Het gebied ten westen van Nijkerkerveen tussen Vrouwenweg en Nieuwe Kerkstraat tot aan de Amersfoortseweg.
  2. Het gebied ten oosten van het Spaanse Leger tot aan de Oude Amersfoortseweg.
  3. Het gebied rond de beoogde nieuwe stationslocatie Corlaer. De ontwikkeling van het gebied voor
  4. Het woongebied Klaarwater (voorheen Middelaar Oost)

De doelstelling is 5000 woningen in 20 jaar. Dat is 250 woningen, zoals ook al in de Woonvisie was afgesproken.
In grote lijnen waren de partijen het eens met het idee van het college, alleen De Lokale Partij week wat af van de overige partijen wanneer het om de volgorde van de vier gebieden ging. Geen van de partijen kwam met een ander gebied op de proppen.

Mobiliteit

Als je meer huizen gaat bouwen, krijg je vanzelf meer (auto)mobiliteit. Tegelijkertijd bestaat er de wens de automobiliteit in de kernen terug te dringen en doorgaand (auto)verkeer tegen te gaan. Daar moeten antwoorden op gevonden worden.
Het college stimuleert liever het fietsen en wandelen en overige vormen van langzaam verkeer (e-fiets, snor- en bromfietsen en scootmobielen).
Hoe dat moet, dat is nog wel een ingewikkeld verhaal. Het CDA had er wel veel vragen over, want de effecten zijn nog lang niet helder. De onderbouwing is onvoldoende vonden alle partijen. Zo onvoldoende, “dat een goed gesprek nog niet te voeren is.” aldus PRO21. CU-SGP kon zich met een paar mitsen en maarren wel vinden in de plannen van he college.

Buitensportvoorzieningen

Het college wil zoveel mogelijk de bestaande sportcomplexen overeind houden en verbeteren. Als het nodig is, kan er op den duur bij de Flier een nieuw sportcomplex komen of in het gebied ten oosten van het Spaanse Leger tot aan de Oude Amersfoortseweg. Daar had de raad geen moeite mee.

Het vervolg

Er is een bepaald traject afgesproken om de toekomst van Nijkerk helder op papier te krijgen. Wethouder Oosterwijk was niet van plan daar van af te wijken, al wilde de DLP dat eigenlijk wel. De wethouder hield vol. In “de volgende ronde” mag de samenleving input leveren en er over mee discussiëren. De raad benadrukte in verschillende toonhoogten, dat de samenleving goed betrokken moeten worden in het vervolg. De VVD wilde de snelheid er in houden.

Klik op de banner en ga naar “Kiezen voor Nijkerk
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen