Vervoersverbod treft Nijkerkse pluimveebedrijven

Foto:

Er is vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf in Putten.

In Putten is op een leghennenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 77.000 kippen op het pluimveebedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf. Deze bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren.
In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen zeven andere pluimveebedrijven, deze zullen bemonsterd worden op vogelgriep.
In de 10 kilometer zone liggen 50 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt. Daar valt Nijkerk ook onder.

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Financiële strop pluimveehouders

Pluimveehouders die vrije uitloopkippen hebben, krijgen vanaf woensdag 2 á 3 cent minder betaald per ei. De ophokplicht in verband met de vogelgriep heeft de grens van zestien weken bereikt. Vanaf dit moment mogen de eieren niet meer als vrije uitloop-eieren worden verkocht, maar alleen nog maar als scharreleieren. En daar krijgen de boeren minder voor betaald.
Er is veel weerstand in de pluimveesector tegen de afwaardering van de prijs voor de eieren na zestien weken, maar het is Europese wetgeving waar Nederland zich aan heeft te houden. Bij grotere bedrijven, met veel vrije uitloopkippen, kan het verlies van inkomsten wel tot 1000 euro per dag oplopen.

Kippen vaccineren

De ophokplicht duurde in 2020 liefst dertig weken en ook nu lijkt het weer lang te gaan duren. Volgens de Doetinchemse pluimveehouder Roy Tomesen  is er wel een effectieve manier om de vogelgriep te bestrijden: “Je moet de kippen gewoon gaan vaccineren, net zoals we bij corona doen. Dan ban je het uiteindelijk uit. De kippen krijgen nu ook al meerdere vaccinaties tegen allerlei ziekten, het is wat dat betreft niet zo moeilijk om daar nog een vaccinatie aan toe te voegen.”
Volgens de NVP wordt er aan zo’n vaccin gewerkt. Maar dat kan pas worden toegepast als het beschermt tegen de vogelgriep én als het verspreiding voorkomt. En dat laatste is volgens de bond nog niet het geval. Tot slot benadrukt Oplaat namens de NVP dat de vrije uitloop-eieren zijn te herkennen aan de opvallende wikkel om de dozen. Consumenten die straks de sector willen steunen, moeten daar dus naar op zoek.

bronnen: omroep Gelderland en rijksoverheid

Klik op de banner en ga naar “Kiezen voor Nijkerk
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen