Hoe gaat het met de opvang van Oekraïense vluchtelingen?

Foto:

Deze update gaat vooral over praktische zaken op het gebied van onder andere opvang, onderwijs en financiën.

Noodopvang

Vanaf 23 maart jl. is Hotel de Roode Schuur in gebruik voor de eerste noodopvang. Op dit moment worden daar 51 vluchtelingen opgevangen (peildatum 8 april). De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden coördineert de plaatsing van vluchtelingen in onze regio. Zij bepalen dus in principe wie wanneer in de Roode Schuur komt. Momenteel wordt onderzocht waar de vluchtelingen naartie gaan na de noodopvang  Daarover ioverlegt de gemeente met de Veiligheidsregio.

Particuliere opvang

Op dit moment zijn er 18 personen ingeschreven in de BRP, die worden opgevangen bij particulieren. Inwoners die zich aanmelden voor particuliere opvang kunnen terecht bij Takecarebnb. De mensen in de Roode Schuur zijn de afgelopen dagen ook ingeschreven in de BRP.

Onderwijs

Samen met de scholen organiseert de gemeente basisonderwijs voor Oekraïense kinderen. Op 4 april startte een klas in de Willem Farelschool in Hoevelaken. Vanaf 11 april is er ook een klas in Kindcentrum Prins Willem Alexander in Nijkerk. Docenten en tolken staan klaar, lesstof is verzameld en de lokalen zijn ingericht. Voor beide klassen zijn al kinderen aangemeld, zowel vanuit de noodopvang als vanuit de opvang bij particuliere gezinnen. Aanmelden van kinderen kan bij Christine Westeneng (e-mail [email protected].)

Financiën / leefgeld

De richtlijnen vanuit het Rijk worden momenteel uitgewerkt naar een uitvoerbare en werkbare praktijk. Zoals veel gemeenten lopen ook Nijkerk tegen een aantal praktische obstakels aan, bijvoorbeeld de manier van uitbetalen van leefgeld.

Dagbesteding

Op dit moment worden de vluchtelingen (nog) niet actief door de gemeente begeleid naar werk. Dit komt o.a. omdat er op dit moment nog onvoldoende zicht is op de noodzaak om dit op korte termijn te organiseren (hoe lang blijft men hier, in deze regio etc?). Met betrekking tot dagbesteding zijn we in gesprek met de vrijwilligersorganisatie om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen