Regio Foodvalley wil snel meer duidelijkheid over stikstofcijfers

Foto:

Regio Foodvalley wil dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) snel duidelijkheid geeft over de stikstofplannen van het kabinet.

NRC berichtte gisteren over plannen voor stikstofreductie in de Gelderse Vallei tot tachtig procent in de komende acht jaar. “Als de cijfers kloppen, dan zijn de gevolgen voor de agrarische sector ingrijpend en gaat dit heel veel betekenen voor onze boeren en hun gezinnen. Wij zijn daar met hen bezorgd over.’’
Dat zegt wethouder Jan Pieter van der Schans van de gemeente Ede namens de acht gemeenten van Regio Foodvalley. “Wij onderschrijven de noodzaak om de uitstoot van stikstof te verminderen en de natuur te herstellen. Tegelijkertijd is een Foodvalley zonder landbouw niet denkbaar. Wij hebben de afgelopen jaren daarom – samen met onze agrarische sector – hard gewerkt aan plannen om die uitstoot naar beneden te brengen. Daarnaast werken we aan een duurzaam perspectief voor een gezonde toekomstbestendige agrarische sector. Juist in onze regio, met veel agrarische bedrijven en in de directe nabijheid van stikstofgevoelige natuurgebieden als de Veluwe, is er het diepe besef om met elkaar (agrariërs, gemeenten, regio’s en provincies) tot goede maatregelen te komen.”

Duidelijkheid

De stikstofplannen van het kabinet staan in een brief die volgende week vrijdag in de ministerraad wordt besproken. “Wij willen graag kennisnemen van de concrete plannen van de minister. Daarom roepen wij haar op de plannen sneller openbaar te maken. We kunnen dan ook inhoudelijk op de plannen van de minister reageren”, aldus Van der Schans.

Coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van CDA, VVD en PRO21 heeft het niet voor het stikstofprobleem, maar staat voor een landbouw, die op lange termjn genoeg ruimte.

“Ons buitengebied is belangrijk voor al onze inwoners. We versterken en beschermen de bestaande natuur en het landschap. Natuur maken we voor iedereen dichtbij en toegankelijk, met respect voor dieren en planten. We willen een economisch sterke landbouwsector die voldoende en gezond voedsel opbrengt. Boeren dragen positief bij aan de omgeving, het landschap en het milieu. We moedigen natuurvriendelijke en multifunctionele landbouw aan. We staan achter verdere ontwikkeling naar duurzame landbouw.
Omdat we willen dat onze landbouw en bedrijven in het buitengebied goed lopen, geven we ruimte aan boeren voor extra activiteiten die passen in het buitengebied. Dit kan bijvoorbeeld een boerderijwinkel, een kinderdagverblijf of een bed & breakfast zijn.

We waarderen onze boeren.

De landbouw ontwikkelt zich en is in beweging. Ze staan voor opgaven als duurzaamheid, voedselveiligheid en stikstofafname. We vinden het belangrijk dat de landbouw hiervoor op de lange termijn genoeg ruimte heeft.”

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen