Belangstelling voor kleine windmolens neemt toe

Foto:

Zijn kleine windmolens kansrijk en hoe zou dat dan moeten?

Om die vraag te beantwoorden, inventariseerde de gemeente de wensen en de mogelijkheden.

De wensen

Negentien ondernemers geven na een oproep van de gemeente aan dat zij geïnteresseerd zijn in het plaatsen van een kleine windmolen op het eigen bouwblok. De meeste ondernemers hebben al zonnepanelen op het dak en willen de opwek van duurzame energie vergroten met een kleine windmolen. Ze verwijzen naar het beleid in de gemeente Putten. Daar mogen windmolens geplaatst worden met een tiphoogte van maximaal 25 meter. Onder die 19 zijn een paar ondernemers met een bedrijf in of aan de rand van Natura 2000 gebied Arkemheen willen graag ook een kleine windmolen op het bouwblok plaatsen.

De mogelijkheden

Uit gesprekken met verschillende belangenorganisatie voor natuur, milieu, landschap en landbouw blijkt dat één organisatie geen kleine windmolens in het buitengebied wil toestaan. Ze zouden nauwelijks bijdragen aan een energrieneutraal Nijkerk.
De andere belangenorganisaties vinden dat kleine windmolens onder voorwaarden in het buitengebied geplaatst kunnen worden, behalve in (en soms rond) het Natura 2000 gebied. De meeste organisaties vinden dat een kleine windmolen aanvullend moet zijn aan zonnepanelen op dak; eerst zonnepanelen op het dak leggen en dan een windmolen plaatsen.

Genoeg positiviteit dus voor het college om er verder aan te werken. In oktober komen de plannen in de raad.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Dossier: Energietransitie
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen