Regio Foodvalley rijdt op waterstof

Foto:

Na afloop van de bijeenkomst ‘Werkplaats Waterstof: Innovatie & Businesscases’ nam wethouder Engbert Stroobosscher (Veenendaal)de sleutel van de Toyota Mirai in ontvangst.

Stroobosscher is bestuurlijk verantwoordelijk voor Mobiliteit in Regio Foodvalley, Toyota dealer Van Gent uit Ede presenteerde na de bijeenkomst de schone en duurzame waterstofauto. Deze waterstofauto sluit als ‘gebruiker’ van waterstof perfect aan bij de inzet van de Regio Foodvalley om waterstof van opwek tot aan het gebruik voor verschillende doeleinden te stimuleren.

Schoon op weg

Regio Foodvalley rijdt het komende jaar schoon en duurzaam. Stroobosscher: “Er rijden nu nog maar weinig voertuigen op waterstof en Regio Foodvalley wil bijdragen aan het opstarten van een regionale waterstof economie. Als meer mensen op waterstof gaan rijden, breng je de markt en de benodigde infrastructuur op gang.” De waterstofauto wekt in de brandstofcel, uit waterstof, elektriciteit op en stoot alleen waterdamp uit. De actieradius is veel hoger dan bij een elektrische auto en waterstof kan snel en eenvoudig getankt worden bij een vulpunt.

Arjen Droog, directeur Regio Foodvalley: “Ik ben trots dat wij als organisatie met een waterstofauto gaan rijden. De waterstofauto wordt ingezet als deelauto. Daarmee rijden wij schone zakelijke kilometers die anders met een benzine- of dieselauto worden gereden. De waterstofauto stoot geen CO2 maar waterdamp uit en zo dragen we bij aan schonere lucht”.

Waterstof kansrijke energiedrager

Waterstof is een energiedrager die ingezet kan worden in meerdere toepassingen. Bijvoorbeeld voor voertuigen die lange afstanden moeten afleggen. Maar kan ook worden ingezet als energieopslag in een duurzaam energiesysteem, waarbij energie wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen (zoals zon en wind). Het kan als oplossing dienen om de kloof tussen het aanbod van groene energie en de vraag ernaar te verkleinen door buffer. Er zijn diverse stappen nodig om waterstof daadwerkelijk toe te passen. Denk aan de opwek van duurzame energie, de omzetting naar waterstof, opslag, distributie en uiteindelijk eindgebruik in bijvoorbeeld een vrachtwagen.

In Regio Foodvalley zijn al volop initiatieven, zoals het project ‘Milkrun’ in Ede of de ontwikkeling van tankstations in Ede en Veenendaal. In Arnhem en Nieuwegein zijn er al vulpunten en in Amersfoort wordt gebouwd aan een waterstoftankstation. Deze is in maart 2023 operationeel. Dat zijn goede stappen om het befaamde ‘kip-ei’ probleem bij nieuwe mobiliteit op te lossen. Je hebt voertuigen nodig om de marktvraag te ontwikkelen en vulpunten om gebruikers te overtuigen om daadwerkelijk over te stappen. Als beide op elkaar wachten, dan leidt dat tot vertraging. Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is onontbeerlijk om dit te doorbreken.

Windhouwer enthousiast

Wethouder René Windhouwer nam namens onze gemeente deel aan het overleg. Op Instagram toonde hij zich enthousiast:”Vanmiddag met bedrijven, onderwijs en andere overheden gesproken over het gebruik van waterstof in het vervoer en de industrie. Wat een mooie innovaties vinden er toch plaats in onze regio. Na afloop de overhandiging van de de waterstofauto aan de Regio Foodvalley.”

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen